De teama eliminării pensiilor de serviciu pentru magistrați, mulți care și-au depus cererile de pensionare, apelează acum la CSM pentru a renunța la ieșirea din sistem. Judecătoarea Gabriela Baltag a punctat acest lucru în cadrul ședinței plenului CSM de miercuri, relatează stiripesurse.ro.

„Când în spaţiul public au circulat diferite proiecte de pensionare, de modificare a statutului magistraţilor, la un moment dat a existat un proiect care a generat o avalanşă de pensionări. Am avut în ultima şedinţă cred vreo 30 de pensionări, lucru pe care nu cred că l-am avut adunat din vară. Acum, de aseară, datorită discuţiilor purtate, colegii noştri vin şi ne cer să îi sprijinim ca acele hotărâri să nu se mai publice, fac cereri de amânare. Deci iată ce se întâmplă în societate.

Cred că nu este în interesul justiţiabilului să treacă (legea de eliminare a pensiilor de serviciu, n.r.). Vă rog să transmiteţi că nu este de dorit. Nu ne dorim să umplem din nou instanţele cu litigii care îi vizează pe magistraţi. Eu şi colegii mei ştim foarte bine, de foarte multe ori am spus că nu mai vreau să ajung la judecată, sunt un judecător care am intrat pe litigii de muncă şi asigurări sociale, cunosc foarte bine ce înseamnă acest lucru.

Îngrijorările sunt acum în materia pensiilor, dar înţeleg că se pregătesc modificări care vizează tot sistemul bugetar. Dvs. sunteţi şi avocat şi puteţi să îi faceţi pe colegii dvs. să înţeleagă că nu e în interesul nimănui, nici măcar a celor care îi votează”, a afirmat Gabriela Baltag, adresându-i-se ministrului Justiţiei.

Două dintre cereri au fost deja analizate, luându-se act de renunţarea la cererea privind eliberarea din funcţie a judecătoarei Mariana Constantinescu, de la ÎCCJ, şi a judecătoarei Mirela Giurgilă, preşedintele Judecătoriei Roman.