Legea care prevede eliminarea pensiilor speciale a generat discuţii intense în ultimele zile în România, existând multe voci atât pro, cât şi contra acestei măsuri. Comisia de Muncă a adoptat ieri, în unanimitate propunerea de eliminare a tuturor pensiilor speciale, exceptând pe cele ale militarilor şi poliţiştilor.

Este vorba despre proiectul de lege 292/2019, adică “Propunerea legislativă privind eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor, poliţişti, funcţionari publici cu statut special, funcţionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic şi consular al României, membrilor Curţii Constituţionale şi a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România”.

Poziţia ministrului Justiţiei cu privire la pensiile speciale ale magistraţilor

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut o poziţie clară în ceea ce priveşte acest proiect de lege. El susţine eliminarea pensiilor speciale ale magistraţilor, precizând totuşi că va dialoga cu cei nemulţumiti, precum reprezentanţii CSM sau grefierii.

“Vom fi deschiși spre dialog ca întotdeauna. Am avut o relație deschisă cu grefierii în ceea ce privește politica legislativă. Eu îi invit să aibă răbdare până avem această discuție. Dincolo de acest aspect, trăim momente dificile datorită unor cauze pe care nu acest guvern le-a generat. Acest guvern încearcă să scoată țara dintr-un impas în ceea ce privește legislativul praf, avem răbdare, vom avea dialog. Vom găsi soluții, nu se poate face.

Aceeași politică o voi avea și spre CSM, le voi asculta punctele de vedere, dar subliniez că sunt solidar cu premierul. Aceste cauze vin din trecut. Sunt multe lucruri care au cauzat această criză, poate și frământările din sistemul de justiție, poate și excesele din sistem legate de salarii”, a declarat ministrul Justiţiei, potrivit playtech.ro.

Legislaţia şi coeziunea sistemului judiciar, făcute praf de PSD

Cătălin Predoiu a dat vina pe guvernarea PSD pentru situaţia tragică în care s-a ajuns. El arată că lucrurile nu se pot rezolva peste noapte, însă actualul Executiv are deschidere la dialog şi este sigur că se vor găsi soluţii.

“Acest Guvern, cu care sunt solidar, încearcă să scoată activitatea administrativă a țării din impas în care l-a dus politica PSD și în ceea ce privește finanțele țării făcute praf și în ceea ce privește legislația Justiției făcută praf și în ceea ce privește coeziunea sistemului judiciar făcută praf. Nu se pot rezolva lucruri peste noapte, dar avem răbdare, vom avea dialog, vom găsi împreună soluțiile”, a precizat ministrul liberal.