Introducerea cărții de identitate secuiești provoacă nemulțumire. Daniel Ghiță: Numai dușmanii cei mai înverșunați ai României pot lovi țara

Deputatul social-democrat Daniel Ghiță cere autorităților române să scoată în afara legii Consiliul Național Secuiesc pentru inventarea unei noi cărți de identitate. Acesta spune că în timp ce România se confruntă cu mai multe crize, Consiliul Național Secuiesc vine cu o lovitură fără precedent.

„Cer autorităților române să scoată în afara legii Consiliul Național Secuiesc pentru inventarea de cărți de identitate paralele! În timp ce România se zbate să rezolve crize multiple, Consiliul Național Secuiesc dă o lovitură mârșavă inventând o așa numită carte de identitate secuiască ca simbol al ruperii de statul național român!

Probabil că ministrul de Interne doarme și nu vede ce se întâmplă în ograda lui. E timpul să se trezească și să ia atitudine, oprind asemenea manifestări anti-naționale lansate deloc întâmplător la scurt timp după Sărbătoarea de 1 Decembrie”, a mai spus acesta.

Comportament specific dușmanilor

De asemenea, deputatul social-democrat mai spune că cei din Consiliul Național Secuiesc dau dovadă de un comportament specific dușmanilor, subliniind că profită de faptul că România se confruntă cu crize multiple.

”Numai dușmanii cei mai înverșunați ai României pot lovi țara pe timp de criză, așa cum face Consiliul Național Secuiesc! Inițiativa Consiliului Național Secuiesc este impardonabilă: profită de faptul că România se confruntă cu crize multiple și înjunghie statul român pe la spate, sperând că nu observă nimeni. În fața unui asemenea afront statul român trebuie să reacționeze prompt. Nu acceptăm cărți de identitate paralele, după cum nu acceptăm ținuturi autonome și organizații separatiste!

Cer, de aceea, scoaterea de urgență în afara legii a Consiliului Național Secuiesc. Permitem oricui să încalce legile și Constituția țării după bunul plac? Trebuie să terminăm o dată cu trădătorii de țară și cu cei care se folosesc de toleranța românească pentru a distruge statul român din interior! Nihil Sine Deo!”, transmite Daniel Ghiță.

Ce prevede noua carte de identitate propusă de Consiliul Național Secuiesc

Comitetul permanent al CNS a supus, luni, în dezbatere publică, proiectul de hotărâre privind această nouă carte de identitate, informează agenția maghiară de presă Hirado.

Potrivit sursei anterior citate, cartea de identitate secuiască ar urma să aibă elemente clasice, repectiv nume, prenume și domiciliu, însă ar putea avea și un element inedit, respectiv angajamentul față de autonomia teritorială a Ținutului Secuiesc.

Această carte de identitate poate fi obținută de orice persoană care are peste 18 ani și care are domiciliul în Ținutul Secuiesc sau care locuiește în afara acestuia, însă se declară secui și este de acord cu autonomia zonei.

Amintim că Ținutul Secuiesc este o regiune a României, situată în estul Transilvaniei. Pe teritoriile care aparțin administrativ de județele Covasna, Harghita, o parte din Mureș, Alba, Bacău, Cluj și Neamț locuiesc majoritar secui.

Cu toate că a fost adoptată tacit o hotărâre ce prevede recunoașterea autonomiei Ținutului Secuiesc, în anul 2020 de către Camera Deputaților, statul român nu recunoaște autonomia zonei.