Lukoil nu a primit încă un răspuns de la Comisia Europeană (CE) în privinţa activelor puse sub sechestru în România, a afirmat luni preşedintele grupului rus, Vagit Alekperov, transmite TASS. Săptămâna trecută, Lukoil a solicitat ajutorul Comisiei Europene pentru a putea răspunde la acuzaţiile de spălare de bani şi evaziune fiscală aduse rafinăriei sale din România, a anunţat vicepreşedintele pentru rafinare de la Lukoil, Thomas Mueller. Şi Vagit Alekperov i-a scris o scrisoare vicepreşedintelui CE Maros Sefcovic, responsabil pentru Uniunea energetică, în care cere o "investigaţie mai deschisă, în condiţiile în care activitatea stabilă la rafinărie afectează aprovizionarea cu produse petroliere în toată Uniunea Europeană".

Luna aceasta, Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti au extins cercetările faţă de SC Petrotel Lukoil SA Ploieşti şi directorul acesteia, Bogdanov Andrey Iurevici, şi sub aspectul infracţiunii de folosire cu rea credinţă a creditului societăţii şi o nouă faptă de spălare de bani care ar fi dus la decapitalizarea societăţii, prejudiciul estimat fiind de aproape 1,2 miliarde euro şi peste 1,5 miliarde dolari.

Comisia Europeană a confirmat că a primit scrisoarea venită de la Lukoil şi că investighează acest caz, dar nu a făcut alte comentarii. "Nu, scrisorile au fost analizate recent. Sper că se va rezolva această problemă", a declarat astăzi Alekperov.

În replică, Lukoil a respins acuzaţiile de spălare de bani şi evaziune fiscală faţă de Petrotel-Lukoil şi angajaţii săi, făcute de Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti. 'Lukoil operează în România din 1998 şi este una dintre cele mai mari companii energetice de pe piaţa regională. Lukoil este un contribuabil prompt la bugetul de stat şi un furnizor de produse de calitate către consumatorii români', susţine grupul petrolier. De asemenea, Lukoil a anunţat că intenţionează să facă apel la decizia procurorilor şi că se aşteaptă o anchetă obiectivă, în conformitate cu legislaţia din România şi Uniunea Europeană.

Lukoil România este unul dintre liderii pieţei petroliere româneşti, având o cotă de aproximativ 20% din piaţa totală de produse petroliere din România. În prezent, compania Lukoil România deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.

Sursa: AGERPRES