Compania rusă Lukoil a raportat pentru trimestrul al patrulea a anului trecut o pierdere netă de 1,62 miliarde dolari. Cifrele sunt cu mult mai mari decât estimările iniţiale de -1,07 miliarde de dolari. Situaţia este cu mult mai gravă faţă de perioada similară din 2007, când s-a înregistrat un profit net de 3,21 miliarde dolari.

Este prima pierdere trimestrială a Lukoil din 2001 până în prezent deoarece, până în acel an, compania nu anunţa rezultatele decât anual.

Al patrulea trimestru a fost în general pentru companiile din domeniul energetic unul slab, în principal din cauza scăderii cererii de energie. Această situţie s-a produs ca urmare a urcării preţului barilului de petrol până la valori record, în jurul a 150 de dolari. Astfel, atât companiile private cât şi statele au început să deruleze programe de eficientizare a consumului de energie. Acest fapt a fost corelat şi cu contracţia economică.

Un alt motiv care a dus la acest rezultat, cu particularitatea pe companiile ruseşti, a fost evoluţia foarte volatilă a rublei în raport cu dolarul din ultima perioadă.