51 de parlamentari. 2 europarlamentari. 17 primari  și viceprimari, consilieri locali. Mult? Puțin? Asta vedem după Congres. Pentru că Ludovic Orban a lansat o Amenințare explicită. La adresa lui Klaus Iohannis, nu a lui Florin Câțu așa cum s-a interpretat greșit: “Joaca de-a politica trebuie să se termine. Cine seamănă vânt, culege furtuna. Cine poartă răspunderea pentru grava criză în care a fost aruncată România trebuie să-și asume răspunderea și să acționeze în consecință”, a spus Ludovic Orban.

Cu alte cuvinte, Ludovic Orban îi arată lui Klaus Iohannis că are o forță deloc de neglijat. Că poate răsturna Guvernul Cîțu la moțiunea de cenzură. Aruncând PNL în brațele PSD. Punând capăt visurilor de partid-lider al Dreptei și transformându-l într-un partid ahtiat de guvernare și atât. O situație pe care PNL a mai experimentat-o în ultima perioadă a guvernării Tăriceanu și care nu i-a folosit deloc. Un scenariu care surâde și USR-PLUS, dar mai ales PSD.

Cum a reacționat Klaus Iohannis. Cu calmul jucătorului de golf aflat la ultima gaură, cu un avans de doar o lovitură. 

Transmite Agerpres de la New York: “Şeful statului nu crede într-o eventuală demitere a Guvernului după cele două congrese şi consideră că premierul Florin Cîţu poate conduce Executivul până la următoarele alegeri.

„Îl încurajez pe Florin să continue şi să nu se teamă şi pe liberali să rămână la guvernare. (…) Florin Cîţu nu are motive să demisioneze sau să fie demis”, a spus Iohannis.

Klaus Iohannis a mai afirmat că întotdeauna au existat curente diverse în PNL care s-au tranşat după alegerile interne, fie prin alinierea în spatele câştigătorului, fie prin trecerea la un alt partid, context în care a dat exemplul fostului lider liberal, Călin Popescu-Tăriceanu.

Şeful statului a afirmat că mai are discuţii cu preşedintele PNL, Ludovic Orban. „Dar cine mai înţelege reacţiile lui Ludovic”, a adăugat Iohannis cu privire la declaraţiile recente ale liderului PNL la adresa sa.

Am încheiat citatul. Dar declarația calmă a Președintelui nu va rezolva criza majoră în care va intra PNL după Congres.