Klaus Iohannis l-a desemnat, marti, pe liderul PNL, Ludovic Orban, să formeze noul Guvern în urma moţiunii de cenzură care a dărâmat Cabinetul Dăncilă. Şeful statului a trasat noului Guvern şi câteva sarcini importante pentru perioada imediat următoare, precum organizarea alegerilor prezidențiale, elaborarea bugetului pentru anul viitor și închiderea bugetului pe 2019.

Invitat în studiourile Radio România Actualităţi, viitorul premier al României a vorbit despre priorităţile sale în fruntea Guvernului.

„În primul rând, refacerea capacității administrative a instituțiilor guvernamentale, aducerea în fruntea acestor instituţii a unor oameni cu expertiză, a unor oameni competenţi cu experienţă managerială şi care au capacitatea de a găsi şi de a aplica soluţiile pentru rezolvarea marilor probleme din sistemele publice, refacerea încrederii mediului de afaceri şi a cetăţeanului în guvern. Evident, avem lucruri concrete, cum sunt închiderea bugetului pe anul ăsta cu un deficit cât mai mic, pentru că cheltuielile deşănţate care au fost provocate de Guvernul PSD au provocat un deficit bugetar grav şi probleme mari de finanțare a aceastui deficit, pentru că ne împrumutăm la cea mai mare dobândă dintre toate țările europene pentru finanţarea acestui deficit. Refacerea echilibrelor macroeconomice, de asemenea repararea tuturor stricăciunilor provocate de reglementările absurde, gen Ordonanţa 114, Ordonanța 79 și alte reglementări, care au afectat grav mediul de afaceri și milioane de angajați din sectorul privat.

Nu în ultimul rând, avem câteva lucruri de realizat în plan european, şi anume desemnarea unui candidat pentru funcția de comisar european, care să corespundă exigențelor existente la nivelul instituțiilor europene. De asemenea, negocierea acordului de parteneriat între România şi Uniunea Europeană privitor la exercițiul financiar multianual, bugetul Uniunii Europene pe 2021-2027, prin care să se stabilească domeniile prioritare în care urmează să alocăm cele peste 40 de miliarde de euro, pe care putem să le obţinem de la Uniunea Europeană, nu în ultimul rând pregătirea pentru iarnă, pentru că situația în domeniul energetic este foarte gravă, şi aici trebuie luată o serie de măsuri, pentru a ne pregăti pentru iarnă”, a declarat Ludovic Orban.

Preşedintele PNL a precizat şi când anume va prezenta lista completă a miniştrilor cu care se va prezenta în Parlament.

„Din momentul desemnării o perioadă vom purta negocieri cu partenerii care au fost alături de noi și împreună cu noi au contribuit la succesul moţiunii de cenzură, adică formaţiunile politice din opoziţie. Vom fi negocieri care încep de astăzi şi în care vom vedea cu claritate care sunt punctele de vedere ale partenerilor noştri, ce priorităţi consideră că trebuie incluse în programul de guvernare şi de asemenea viziunea lor asupra modului în care trebuie să arate guvernul”, spune liderul liberal.

Ludovic Orban a comentat şi declaraţia preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, care spunea că este responsabilitatea partidelor care au votat moţiunea de cenzură să asigure cvorumul la învestirea noului cabinet, iar el nu crede că PNL şi celelalte formaţiuni vor reuşi.

„Să le fie ruşine celor de la PSD, că nici măcar după ce le-a căzut guvernul n-au înţeles că trebuie să se comporte ca nişte oameni responsabili, să acţioneze în conformitate cu Constituţie, cu legile ţării şi în deplin respect faţă de români. Tertipurile procedurale pe care le pun la cale ca să blocheze învestirea sunt penibile, sunt jenante şi vor face de râs, o dată în plus, aşa cum s-au făcut de râs în multe situaţii până acum. Noi suntem un partid serios, pentru noi lucrurile sunt foarte simple…”, a mai precizat Ludovic Orban.