Împiedicarea moțiunii de cenzură

„BPN al PNL a stabilit poziția față de moțiunea de cenzură. Obiectivul fundamental este să pună în practică voința cetățenilor care își doresc alegerea primarilor în două tururi. Plecând de la acest obiectiv, PNL va împiedica adoptare moțiunii de cenzură. Parlamentarii PNL vor fi în plen și vor vota împotriva moțiunii de cenzură”, a transmis Ludovic Orban.

Alegerea în două tururi

„Am mandatat grupurile parlamentare de la Seant și Camera Deputaților să poarte negocieri cu independenții, dar și cu parlamentarii din partide, să îi convingă că este benefic pentru România să fie aleși primarii în două tururi”, a conchis premierul, la finalul BPN al PNL.

Moțiunea de cenzură depusă de PSD

Joi, PSD a depus moţiunea de cenzură intitulată „Guvernul Orban/PNL – privatizarea democraţiei româneşti”, după ce Executivul şi-a angajat răspunderea pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Moţiunea are 208 semnături ale PSD şi UDMR.

Guvernul Orban trebuie demis de urgenţă atât pentru că schimbarea sistemului electoral în prag de alegeri încalcă standardele europene, cât şi pentru că adoptarea acestor modificări s-a făcut în mod unilateral, fără consultare şi dezbatere, prin angajarea răspunderii de către partidul aflat la putere, se arată în textul moţiunii de cenzură.