Senatorul PSD Daniel Zamfir a publicat miercuri un document pe internet prin care demonstrează că la nivel guvernamental s-a știut încă din luna ianuarie de pericolul ca epidemia de coronavirus din China.

Referatul Ministerului Sănătății

Astfel, într-un Referat încheiat de Ministerul Sănătății, se arată că ”luând în considerare recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, dispuse în cadrul reuniunii din data de 22-23 ianuarie 2020, România trebuie să asigure gestionarea infecțiilor cu noul virus, inclusiv supravegherea activă, depistarea timpurie, izolarea și tratamentul cazurilor, urmărirea contactelor și prevenirea răspândirii continue a infecției”.

Toate aceste măsuri trebuie luate ”ținând cont de caracterul înalt contagios al virusului, care a provocat deja decesul unui număr mare de persoane de pe teritoriul Republicii Populare Chineze, dar și în alte state”, precum și ca urmare a faptului ”că zilnic sunt raportate cazuri de infectare cu Coronavirus în state din Uniunea Europeană”.

În baza acestui document, senatorul Daniel Zamfir îl acuză pe Premierul Ludovic Orban că ”este penal”, deoarece nu a dispus din timp măsurile necesare pentru a stopa răspândirea epidemiei de coronavirus, deși a fost avertizat în legătură cu acest lucru.

”Ești penal, Ludovice!”

” ESTI PENAL, LUDOVICE!

Iată dovada că Orban știa din IANUARIE de pericolul epidemiei și o ținea langa cu anticipatele!!!”, a scris Daniel Zamfir miercuri pe Facebook.

Acuzele vin în contextul acuzelor reciproce dintre cele două mari partide din România, PSD și PNL, care se arată reciproc cu degetul că nu au acționat din timp pentru a asigura echipamentele medicale și o organizare eficientă a direcțiilor județene de sănătate publică, pe fondul anunțurilor privind epidemia de coronavirus din China.