Într-o postare pe contul personal de socializare, Lucian Bode a vorbit despre traficul de persoane, ”un flagel care distruge multe vieți și lasă urme adânci la nivelul societății”.

Lucian Bode: Toleranţă zero în România faţă de traficul de persoane

Totodată, el a subliniat faptul că o astfel de acțiune este de neconceput într-o societate modernă, iar România are zero toleranță în fața unei astfel de criminalități.

În urma unei vizite efectuate în SUA, ministrul a adăugat că a subliniat cât de problematic este traficul de persoane pentru Guvernul României, dar și progresele care au fost făcute până acum de autoritățile române.

„Traficul de persoane este un flagel care distruge multe vieți și lasă urme adânci la nivelul societății. Exploatarea persoanelor este de neconceput într-o societate modernă și avem „toleranță-zero” față de această formă de criminalitate. Lupta împotriva traficului este de fapt o luptă pentru viață și o responsabilitate comună atât a țărilor sursă, cât și a celor de destinație.

Cu prilejul vizitei pe care o efectuez în aceste zile în Statele Unite ale Americii, am avut astăzi la Washington o întrevedere cu doamna Kari Johnstone, directorul Biroului de Monitorizare și Combatere a Traficului de Persoane din cadrul Departamentul de Stat.

În cadrul discuțiilor avute, am subliniat prioritatea pe care o reprezintă problematica traficului de persoane pentru Guvernul României și am evidențiat progresele și rezultatele pozitive înregistrate de către autoritățile române, obținute în strânsă colaborare cu societatea civilă, în prevenirea și combaterea traficului de persoane”, se arată în postarea ministrului.

Măsurile luate de România în fața traficului de persoane

Lucian Bode a mai vorbit și despre măsurile luate de România având în vedere valul fără precedent de persoane venit din Ucraina. Totodată, el a adăugat că și oficialii americani au apreciat eforturile depuse de România în acest domeniu.

O altă prioritate pentru autoritățile din România o reprezintă victimele traficului de persoane, dar și accesul organizațiilor non-guvernamentale la finanțare, a mai adăugat acesta.

„Cu privire la actualul context de securitate generat de agresiunea militară a Federației Ruse asupra Ucrainei, am prezentat partenerilor americani măsurile speciale luate de România pentru prevenirea traficului de persoane, atât la nivel operativ, cât și în ceea ce privește protecția persoanelor vulnerabile, precum și măsurile luate de România cu privire la furnizarea de asistență personalizată.

Oficialii Departamentului de Stat au apreciat în mod deosebit eforturile României în domeniu, precum și progresele evidente reflectate în răspunsurile la chestionarul Departamentului de Stat pentru elaborarea

Raportului de anul acesta. Totodată, au încurajat autoritățile române să continue măsurile deja implementate în prevenirea și combaterea acestui fenomen.

Eforturile instituționale pe care le-am depus au ținut cont de recomandările Departamentului de Stat formulate în cadrul Raportului privind traficul de persoane, dar și în alte evaluări internaționale, o atenție deosebită fiind îndreptată spre asistența acordată victimelor traficului de persoane și accesul organizațiilor non-guvernamentale la finanțare”, mai spune Lucian Bode.

Lucian Bode, despre cooperarea României cu SUA

Ministrul a mai adăugat că în prezent România are toate instrumentele necesare pentru a oferi un răspuns în fața provocărilor generate de acest tip de criminalitate.

De asemenea, el a salutat și cooperarea României cu SUA în acest domeniu, adăugând că este încrezător în progresele realizate până acum.

„România dispune de instrumentele necesare pentru un răspuns adecvat la provocările generate de acest tip de criminalitate, respectiv structuri, legislație, strategii și planuri de acțiune.

Salut cooperarea foarte bună pe care o avem cu Statele Unite ale Americii în acest domeniu și sunt încrezător că progresele pe care le-am făcut în ultima perioada la nivelul autorităților române responsabile se vor reflecta pozitiv în raportul privind Traficul de Persoane al Departamentului de Stat de anul acesta, odată cu revenirea României în categoria a II-a a statelor implicate în prevenirea și combaterea acestui flagel”, mai spune ministrul.