Marcel Ciolacu anunță o „abordare nouă” pentru prevenirea incidentelor la graniță

Marcel Ciolacu s-a aflat astăzi în Ucraina. Premierul a făcut declarații cu privire la atacurile rusești cu rachete la frontiera cu Ucraina.

El susține că autoritățile din România și cele din Ucraina au o nouă „abordare”, prin care ele nu vor mai „reuși”. Prin această nouă abordare se dorește deci protejarea infrastructurii strategice a Ucrainei, la frontiera cu România.

Marcel Ciolacu a mai precizat și că, în acest moment, „nu există indicii că a fost un atac intenţionat al Federaţiei Ruse asupra României”.

„Până în acest moment, nu există indicii că a fost un atac intenţionat al Federaţiei Ruse asupra României, nu a fost un atac intenţionat.

Împreună cu domnul prim-ministru, o să avem o abordare nouă ca să nu mai reuşească aceste atacuri Federaţia Rusă”, a declarat Marcel Ciolacu.

Șeful Executivului s-a întâlnit miercuri cu omologul său ucrainean, Denys Shmyhal. În Ucraina a mers și ministrul Apărării, Angel Tîlvăr. Premierul român susține că noua abordare va fi implementată și cu ajutorul SUA.

„Am venit însoţit de către ministrul Apărării din România, domnul Angel Tîlvăr, care în ultima perioadă a avut o comunicare cu ministrul Apărării din Ucraina foarte aplicată. Sunt ferm convins că împreună deja s-au luat anumite măsuri.

Mai mult, în cadrul NATO, împreună cu partenerul strategic, Statele Unite ale Americii, s-au luat şi alte măsuri pentru a preveni astfel de incidente”, spune Ciolacu.

Minoritatea română din Ucraina va avea ca limbă oficială limba română

Anunțul a fost făcut tot de premierul Marcel Ciolacu. Până în prezent, pentru minoritatea română din Ucraina avea ca limbă oficială limba moldovenească. El a precizat: „relaţia inter-instituţională între mine şi domnul prim-ministru nu mai este la nivelul de a ne face promisiuni. Noi decidem împreună ce este mai bine pentru popoarele pe care le reprezentăm”.

„A existat o şedinţă de guvern în cadrul şedinţei comune între România şi Ucraina şi decizia Guvernului a fost că pe teritoriul Ucrainei limba oficială este limba română”, a declarat premierul, miercuri.

Tot miercuri a fost semnat și un memorandum care se referă la „asigurarea tranzitului sigur al produselor ucrainene şi o strategie privind dezvoltarea punctelor de trecere a frontierei Ucraina – România şi a infrastructurii rutiere conexe”.