Banca Europenă de Investiții – BEI a anunțat că nu va mai finanța proiecte de energie fosilă, inclusiv gaz, începînd cu finalul anului 2021.

Decizia vine după ce BEI a stabilit o nouă strategie prin care luptă împotriva schimbărilor climatice și va susține doar proiectele în energie regenerabilă. Aceasta reprezintă o lovitură pentru întreaga industrie a gazelor, care are aliniate proiecte în valoare de peste 200 de miliarde de dolari în următorii cinci ani. Astfel, România se numără și ea printre țările care ar putea fi afectate de decizia BEI.

”Banca a stabilit un nou standard de performanță a emisiilor, de 250 grame CO2/KWh, care îl va înlocui pe cel actual, de 550 g/KWh”, se precizează într-un comunicat al BEI, citat de stirileprotv.ro.

Practic, această decizie luată joi de BEI va interzice finanţarea centralelor tradiţionale, care funcționează pe baza combustibililor fosili.

”Oamenii de știință estimează că temperaturile vor crește cu 3-4 grade până la finalul secolului. Asta înseamnă că o mare parte a planetei va deveni nelocuibilă, lucru ce va avea consecințe dezastruoase pentru întreaga populație a globului. Vom înceta să mai finanțăm proiectele de energie fosilă și vom lansa o strategie investiții ambițioasă pentru combaterea schimbărilor climatice”, a declarat președintele BEI, Werner Hoyer.

BEI a devenit, astfel, prima instituție financiară internațională care a oprit efectiv finanțarea proiectelor de energie care folosesc huilă și lignit, prin adoptarea unui standard strict de performanță a emisiilor.

Decizia era una așteptată, după ce săptămâna trecută miniştrii europeni de Finanţe au susţinut în unanimitate retragerea finanțărilor pentru proiectele care utilizează gaze, petrol sau cărbuni.