Lovitură dură pentru Austria! Vestea momentului cu privire la Schengen: Nu a fost o zi bună pentru Europa

Săptămâna viitoare va avea loc o reuniune a miniștrilor din Interne din Uniunea Europeană, eveniment în cadrul căruia ministrul austriac Gerhard Karner și omologul său cipriot Nikos Nouris vor exercita presiuni pentru punerea în aplicare a unor măsuri eficiente în ceea ce privește contrabanda și migrația ilegală.

Acesta a mai precizat că atât Austria, cât și Cipru, se confruntă cu mari probleme din cauza migrației ilegale.

Cei doi miniștri de Interne au avut o întrevedere în cursul zilei de vineri, 20 ianuarie, la Viena, înainte de reuniunea miniștrilor de Interne din blocul comunitar, care va avea loc la Stockholm, săptămâna viitoare.

Presa internațională spune că cei doi au convenit să susțină ca procedurile de azil să se desfășoare în țări terțe, pe viitor.

„Vom înainta propunerea împreună: în loc să cheltuim miliarde de euro pentru a-i găzdui pe toţi migranţii, ar trebui să investim în ţări terţe, pentru ca aceşti oameni să rămână acolo”, a spus Nouris într-un interviu pentru publicația germană Die Presse, după discuțiile pe care le-a avut cu omologul său austriac.

„Europa se confruntă cu o criză a migraţiei. Multe proceduri pur şi simplu nu funcţionează. Trebuie să ajungem la rădăcina problemei. Europa ar trebui să acţioneze în ţările terţe, din Africa şi Asia, de unde provin în principal migranţii ilegali. Discutăm de trei ani despre un nou pact privind azilul şi migraţia în UE şi suntem în mod clar blocaţi”, a declarat ministrul cipriot de interne. Întrebat de ce nu există un consens, el a explicat că „pentru multe state este dificil să accepte că ar trebui să participe şi ele la programele de reinstalare. Pentru că se tem că vor deveni ele însele parte a problemei”, a declarat ministrul cipriot Nouris.

Opinii divergente cu privire la cote de imigranți

Ministrul cipriot de Interne a precizat că ar trebui convenit cu ţările terţe anumite cote de imigranţi, subliniind că persoanele care caută protecție în afara Europei ar trebuie să poate avea posibilitatea de a solicita azil în punctele de lucru ale Crucii Roșii sau ONU.

Publicația germană Kronen Zeitung spune că opiniile sunt divergente pe acest subiect, arătând că ministrul austriac nu a dorit să vorbească despre o propunere comună. Concret, Austria nu este de acord ca procedurile de azil să se desfăşoare în ambasade sau în punctele de lucru ale Crucii Roşii sau ale UNHCR, dar a dat de exemplu modelul danez sau britanic.

În ceea ce priveşte subiectul redistribuirii refugiaţilor în cadrul UE, unde opiniile au fost, de asemenea, diferite, Nouris s-a arătat înţelegător. El a vorbit cu Karner despre acceptarea refugiaţilor din Cipru.

„Îmi dau seama că nu pot insista asupra acestui lucru, având în vedere fluxurile mari de migraţie secundară din Austria”, a spus el.

Veto-ul Austriei, criticat

Pe de altă parte, ministru cipriot a criticat veto-ul Austriei în privinţa aderării României şi Bulgariei la Schengen.

„Nu a fost o zi bună pentru Europa. Sper că această decizie va fi revizuită în timpul preşedinţiei suedeze a UE”, a declarat Nikos Nouris.