Șoferii care nu parchează corespunzător pot primi amenzi de peste 80.000 de lei

Poliția Locală București au sancționat șoferii care și-au parcat mașinile pe spațiile verzi din parcurile Capitalei, precum și șoferii care au încălcat Legea Taximetriei sau au tulburat ordinea și liniștea publică cu amenzi de peste 80.000 de lei în ultimele zile.

Vă amintim că Direcția Generală de Poliție Locală și Control a Municipiului București a continuat, la sfârșitul săptămânii trecute, activitățile de sancționare a șoferilor care au parcat autoturismele pe spațiile verzi și pe aleile din marile parcuri ale Capitalei. Acțiunile polițiștilor locali s-au desfășurat în parcurile Regele Mihai I, Cișmigiu sau Bordei, parcuri aflate în administrarea municipalității București, În urma acțiunilor desfășurate, peste 25 de conducători auto au fost sancționați pentru încălcarea normelor de protecție a mediului și pentru distrugerea spațiului verde din parcurile din Capitală. Valoarea totală a amenzilor a fost de 47.400 de lei.

De altfel, sancțiuni contravenționale au mai fost aplicate de polițiștii locali și cu ocazia misiunilor de verificare a legalității activității de transport public în regim de taxi, precum și pentru încălcarea ordinii și liniștii publice în Capitală. Polițiștii locali au verificat 41 de autovehicule taxi, zece conducători auto fiind sancționați contravențional pentru nerespectarea legii – lipsa atestatului, neafișarea listei de tarife, lipsa asigurării de persoane și bagaje. Valoarea totală a amenzilor a fost de aproximativ 20.000 lei. Ca măsuri complementare, polițiștii locali au dispus reținerea unei autorizații taxi, în alte șapte cazuri fiind sesizate alte autorități emitente.

Sancțiuni contravenționale au mai fost aplicate de polițiștii locali ai D.G.P.L.C.M.B și cu ocazia misiunilor de menținere a ordinii și liniștii publice. Astfel, peste 50 de persoane care nu au respectat regulile de conviețuire socială și au tulburat ordinea și liniștea publică – în special în Centrul Capitalei – au fost sancționate cu amenzi în valoare totală de peste 12.000 de lei, conform Legii 61/1991, scrie într-un comunicat de presă emis de către Primăria Municipiului București (PMB).

De pe 15 august, șoferii din București trebuie să respecte noi reguli de parcare

Vă reamintim că de la data de 15 august 2022, șoferii din București trebuie să respecte noi reguli privind parcarea. Pe scurt, vor fi amendați toţi șoferii care parchează pe aşa-numitele „locuri albastre” din zona centrală a Capitalei şi care nu plătesc, riscând să le fie blocate roțile.

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a explicat atunci că noul regulament de parcare din București nu a fost aplicat pentru a strânge bani, ci pentru a elibera zonele aglomerate și pentru a stimula oamenii să folosească transportul în comun. Potrivit spuselor sale, în oraşele occidentale banii colectaţi din taxele de parcare reprezintă 7-8% din bugetul local, însă această situaţie nu este valabilă şi în Bucureşti. Acesta a precizat că estimările pentru primul an fiind de circa 10 milioane de lei colectaţi din aceste taxe.

„Nu ăsta este scopul (de a strânge bani din parcări – n.r.). Scopul este de a elibera zone foarte aglomerate din Bucureşti, de a stimula oamenii să folosească transportul public, de a avea, implicit, un mediu mai curat”, a declarat el, potrivit B1 TV.

Din punctul său de vedere, nu este normal ca în unele zone să existe parcări cu plată goale şi trotuare pline cu maşini, de aceea Poliţia Capitalei şi Poliţia Locală vor lua măsuri. Nicușor Dan a adăugat că parcările „la bordură” vor fi în continuare gratuite, acolo unde există semnul care arată că parcarea este permisă.