Guvernul Orban prezenta, la preluarea mandatului, în noiembrie 2019, scăderea accizei la combustibil ca pe una din măsurile economice de tip liberal, menită să scadă din povara fiscală de pe umerii cetățenilor.

Cu toate acestea, principalul efect a fost scăderea veniturilor încasate la bugetul de stat, acuză economistul Adrian Câciu, în condițiile în care prețul combustibililor la pompă a scăzut ca urmare a crizei fără precedent de pe piața internațională a petrolului, determinată de închiderea economiilor, pe fondul pandemiei de coronavirus.

”Marje de profit ridicate”

Mai mult decât atât, prețul benzinei și al motorinei nici nu a scăzut prea mult, având în vedere că existau doi factori concurenți care ar fi trebuit să aibă un impact semnificativ asupra unei astfel de evoluții, iar benzinăriile continuă să aibă marje de profit ridicate, mai arată Adrian Câciu.

”Și să ne aducem aminte că scăderea accizei la combustibil nu a avut niciun efect asupra prețului la pompă al combustibilului acesta fiind neutralizat de scăderea accentuată a prețului petrolului care s-a înjumătățit.

Cu alte cuvinte scăderea prețului la pompă este dată de scăderea prețului petrolului și puteți vedea că nu în totalitate pentru că marjele de profit au rămas ridicate”, a scris Câciu vineri pe Facebook.

”Banii trebuie împrumutați”

”Dar bugetul de stat a pierdut 2,4 miliarde lei ca efect de rundă întâi, la care se adaugă cel putin 1 miliard de lei, efectul de rundă a doua survenit din luna februarie încoace pe fondul scăderii consumului de carburanți.

Acesta este un exemplu de „nefăcută” care nu trebuia să existe. Când banii aceștia dispar din bugetul de venituri, ei trebuie împrumutați.

Așa se nasc deficitele, așa se naște datoria publică. Este ca și cum ai vrea sa îți renovezi casa, dar renunți la salariu. Aceasta nu este economie.”, a acuzat economistul politicile Guvernului liberal.

În context, trebuie menționat faptul că Executivul condus de Ludovic Orban este acuzat că a angajat România într-o nejustificată cursă a îndatorării, pe fondul împrumuturilor masive contractate de Ministerul de Finanțe.