Diana Cimpoeșu, coordonator UPU SMURD Iași susține că o temperatură scăzută poate provoca diferite afecțiuni. Mai exact, aceasta susține că trecerea de la o temperatură crescută la una mai scăzută trebuie făcută treptat, temperaturile de 16 grade de pe aerul condiționat nefiind recomandate.

Totodată, ea a vorbit și despre dușurile reci, care pot duce chiar la stop cardio-respirator.

„Pot exista organisme sănătoase care să reziste unui șoc termic, dar nu e bine să facem lucru ăsta.

E bine să fim moderați, iar trecerea de la foarte cald la foarte rece să fie făcută treptat. 16, 18 grade Celsius nu sunt temperaturi recomandate. De asemenea imersia corpului în apă rece poate fi riscantă, putând duce la tulburări grave de ritm cardiac, până la tulburări maligne, fibrilație ventriculară și chiar stop cardio-respirator.

Cei care au tendința de a se răcori cu o imersie bruscă în apă foarte rece pot suferi o tulburare malignă de ritm și oprire cardiacă”, a spus Diana Cimpoeșu, coordonator UPU SMURD Iași, la Digi24.

Ce afecțiuni poate declanșa aerul condiționat

În ceea ce privește afecțiunile care pot fi declanșate de aerul condiționat, Diana Cimpoeșu susține că unii pacienți se confruntă cu nevralgii intercostale, cefalee, dar și cu viroze, sau dureri lombare.

Totodată, coordonatorul UPU SMURD susține că atunci când instalațiile aerului condiționat nu sunt bine întreținute, ele pot fi purtătoare de microorganisme, ducând la infecții și chiar la pneumonii, în cazuri rare.

„În același timp, avem în mijlocul verii, în urgență, pacienți care vin cu nevralgii. Nevralgii intercostale, cu cefalee, cu otite, cu viroze. Asta pentru că în mașină au 16 grade, într-un birou preferă să fie la 16 grade, și se întâmplă ceea ce în mod obișnuit se întâmplă iarna. Și uite că avem dureri lombare, otite, viroze, traheobronșite.

În plus, există și riscul ca instalațiile de aer condiționat care nu sunt bine întreținute să fie purtătoare a unor microorganisme, care să ducă la unele infecții, chiar la pneumonii. Asta se întâmplă mai rar. Ce se întâmplă cel mai des sunt nevralgiile. Te doare capul, urechea, spatele, umărul… pentru că ai stat în aer condiționat foarte rece”, a mai adăugat aceasta.