Liderii Uniunii Europene şi-au dat întâlnire în octombrie pentru o amplă discuţie politică referitoare la viitorul buget al Uniunii pentru 2021-2027, în vederea găsirii unei poziţii comune până la finalul anului, anunță presa internațională.

În funcție de rezultatul acestor discuții, țări precum România, dar și celelalte state din regiunea central-estică, precum și din cea de sud, s-ar putea trezi cu o tăiere drastică a fondurilor europene alocate, concomitent cu majorarea contribuției anuale la bugetul comun.

În pofida retragerii Marii Britanii dintre cei 28, Comisia Europeană propune un buget mai ambiţios, cu priorităţi noi, în materie de migraţie, securitate internă și apărare.

Pentru a putea fi realizat, s-a propus, în ciuda numeroaselor critici, renunțarea la politica de coeziune cu țările mai puțin dezvoltate din blocul comunitar.

În plus, Comisia  propune ca plafonul contribuțiilor naționale să urce până la 1,14% din PIB-ul UE-27, în timp ce Parlamentul European pledează pentru contribuţii mai mari, cu un plafon de 1,3%, iar anumite state vorbesc despre 1,0%.

În urma primei zile a summitului de la Bruxelles, liderii europeni au prevăzut ”să facă schimb de puncte de vedere în octombrie 2019, vizând un acord înainte de sfârşitul anului”.

Celelalte decizii vor viza amploarea ”acceptabilă” a tăierilor din PAC şi din politica de coeziune, precum şi bugetul ce va fi destinat noilor programe, a declarat comisarului pentru buget, germanul Günther Oettinger, care a abordat problema bugetului marţi, înaintea summitului, cu miniştrii afacerilor europene.

”Găsirea unui compromis între aceste trei puncte, în interiorul triunghiului, este principalul subiect pentru şefii de stat”, a prevenit Oettinger.

Propunerea Comisiei fixează la 1.279 miliarde de euro bugetul pentru perioada 2021-2027, faţă de 1.087 miliarde pentru 2014-2020 în preţuri curente.