Piața financiară din Elveția a primit astăzi o lovitură cruntă din partea liderilor de la Bruxelles.

Astfel, bursele din Elveţia şi-au pierdut statutul preferenţial în Uniunea Europeană, în urma eşecului negocierilor menite să rezolve disputa dintre blocul comunitar şi autorităţile de la Berna privind eforturile de a consolida relaţia lor printr-un acord de parteneriat.

Acordarea regimului de echivalenţă pentru bursele elveţiene este una dintre pârghiile pe care UE încearcă să le utilizeze pentru a determina Elveţia să semneze un nou un tratat de parteneriat, însă ministrul elveţian de Externe a declarat în repetate rânduri că autorităţile de la Berna nu se vor grăbi să semneze un nou acord, chiar dacă rămân deschise la discuţii.

Joi, autorităţile de la Berna a ameninţat UE cu măsuri represive în urma interzicerii accesului burselor elveţiene la piaţa din blocul comunitar.

Aacţiunile a aproximativ 300 de companii elveţiene, inclusiv Nestle, Roche şi Novartis, nu vor putea fi tranzacţionate pe bursele europene, unde în mod normal 30% din volumele tranzacţionate sunt titluri ale companiilor elveţiene. „Ar putea fi mai complicat şi mai costisitor pentru investitorii care nu au acces direct la bursa elveţiană”, a apreciat Edward Park, director în cadrul Brooks Macdonald în Londra.

Piaţa bursieră elveţiană are o capitalizare de aproximativ 1.100 miliarde de euro, cu peste 10% mai mult decât totalul indicelui pan european STOXX 600.