Este vorba despre comuna Negrileşti din judeţul Bistriţa-Năsăud, care are cel puțin 2.400 de locuitori. Potrivit ultimelor informații transmise de autorități, începând cu ziua de vineri, în comună incidența cazurilor de covid este de 8,2 la mie, cea mai mare din întreg județul.

În acest context, se impune carantina de noapte din acest weekend. De menționat este faptul că începând cu data de 19 septembrie, comuna a trecut pragul de 6 la mie, pentru ca vineri să urce la peste 8 la mie, cu 20 de cazuri de COVID-19 confirmate în ultimele două săptămâni.

Şefa Direcţiei de Sănătate Publică Bistriţa-Năsăud, Anca Andriţoiu, a făcut o serie de declarații pentru Agerpres în acest context. Potrivit acestia, decizia privind extinderea carantinei de noapte la Negrileşti, având în vedere că incidenţa este mai mare de 7,5 la mie, va fi luată abia după 48 de ore, deoarece sunt persoane care ar urma să iasă din perioada de izolare, ceea ce ar face ca această măsură să rămână valabilă doar pentru zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, dacă nu vor apărea cazuri noi.

Elevii trec la școala online

În ceea ce privește situația elevilor din localitate, potrivit acesteia, cei circa 160 de elevi de la şcoala gimnazială din Negrileşti vor fi nevoiţi să treacă, începând de luni, la sistemul de predare online, până când numărul cazurilor de COVID-19 va scădea.

Primarul comunei Negrileşti, Dumitru Costin, a vorbit și el despre situația din localitate. Potrivit acestuia, cele mai multe persoane confirmate pozitiv sunt cele care muncesc în străinătate și care au aflat că au fost infectate atunci când s-au testat pentru a se putea întoarce în ţările în care activează.

„Au fost foarte mulţi dintr-ăştia veniţi din străinătate şi trebuiau să plece înapoi, s-au testat şi au ieşit pozitivi. Avem şi care sunt în Bistriţa, dar au domiciliul la noi, deşi nu stau la noi. (…) Am avut şi trei persoane decedate, unul de 57 ani şi doi mai în vârstă, persoane la peste 80 de ani, care au decedat săptămâna trecută”, a explicat primarul, pentru Agerpres.

De menționat este faptul că situația din județul Bistrița-Năsăud este una destul de gravă. Alte patru comune aveau, vineri, incidenţe cuprinse între 5,59 şi 5,04 la mie. Este vorba despre Şieu-Odorhei, Rodna, Runcu Salvei şi Budacu de Jos. Acestea sunt urmate de oraşul Năsăud (4,82 la mie), municipiul Bistriţa (4,74 la mie), comuna Lunca Ilvei (4,56 la mie) şi comuna Monor (4,54 la mie).