Carantina a fost din nou introdusă în România! Rată de infectare a depășit 7 cazuri la mia de locuitori în două comune din județul Botoșani.

Restricțiile sunt valabile pentru o perioadă de 14 zile, iar dacă situația o cere, se pot prelungi până la revenirea ratei de infectare sub 7 la mie.

Carantina a fost din nou introdusă în România! Se aplică de joi dimineață

Comunele Roma şi Tudora din judeţul Botoşani au intrat, de joi dimineaţă, în carantină zonală, în baza unor ordine semnate de şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Măsurile de carantinare zonală, care au fost publicate în Monitorul Oficial, au fost luate la propunerea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Botoşani, după ce rata de infectare cu SARS-CoV-2 a depăşit şapte cazuri la 1.000 de locuitori.

În comuna Roma se înregistra, miercuri, o rată de infectare de 7,14 cazuri la 1.000 de locuitori, în timp ce în comuna Tudora rata era de 7,68 cazuri la 1.000 de locuitori.

Restricţiile pentru populaţia din cele două unităţi administrativ-teritoriale sunt valabile pentru o perioadă de 14 zile.

Pe perioada carantinării zonale, este strict interzisă intrarea sau ieşirea din zona carantinată prin alte zone şi căi de acces în afara celor deschise circulaţiei publice, pe drumurile judeţene, comunale şi forestiere.

Circulația persoanelor, restricționată

De asemenea, circulaţia şi staţionarea în spaţii publice a persoanelor sunt interzise, cu excepţia motivelor bine justificate, pe baza declaraţiei pe proprie răspundere, legitimaţiei de serviciu sau a adeverinţei eliberate de angajator.

Totodată, în intervalul orar 05,00 – 20,00, în interiorul celor două comune se interzice circulaţia tuturor persoanelor în afara locuinţei sau gospodăriei, cu excepţia deplasării persoanelor pentru administrarea vaccinului împotriva virusului SARS-CoV-2; deplasării în interes profesional, între locuinţă sau gospodărie şi locul de muncă; deplasării pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie sau domestice; deplasării pentru asistenţă medicală sau participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament sau în scopul donării de sânge.

De asemenea, sunt permise, printre altele, deplasările scurte, în apropierea locuinţei sau gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanei, precum şi pentru nevoile animalelor de companie sau domestice, dar şi deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat şi deplasarea pentru realizarea de activităţi agricole.

Pe timpul nopţii, circulaţia persoanelor este interzisă.

Rata de infectare medie la nivelul judeţului Botoşani era, miercuri, de 2 cazuri la 1.000 de locuitori, iar în municipiul Botoşani de 3,21 cazuri la 1.000 de locuitori.

În alte opt comune rata de infectare depăşeşte trei cazuri la 1.000 de locuitori.

Sursa foto: INQUAM Photos, Sabin Cirstoveanu.