Banca Comercială Română ar fi trebuit să fie listată la bursă, conform contractului de privatizare, până în octombrie 2009. La momentul respectiv, majoritarul BCR, austriecii de la Erste, au obținut o amânare de doi ani din partea minoritarilor, cele cinci societăți de investiții financiare (SIF). Cum termenul se apropie de final, Erste trebuie ori să înceapă pregătirile pentru listare ori să găsească o soluție pentru renunțarea la urcarea companiei pe bursă.
Șeful Erste Bank, Andreas Treichl, a declarat deschis că face toate eforturile pentru ca listarea BCR să nu aibe loc. „Încercăm să convingem limpede pe toată lumea că listarea BCR nu este necesară, am făcut tot posibilul să listăm Erste la București și cred că asta e de ajuns“, a spus CEO-ul Erste, care a adăugat că „avem o structură a acționariatului simplă și care e apreciată de investitori, iar o listare a subsidiarelor mai mult ar complica lucrurile.“
De partea opusă se află investitorii de BVB care vor să vadă cât mai mulți emitenți la bursă și care consideră că acționarii SIF-urilor vor fi prejudiciați dacă BCR nu se listează (BCR este un activ important din portofoliul SIFurilor, peste 20% din valoarea activelor imobilizate).
Însă prejudiciul acționarilor SIF va fi măsurat de banii pe care societățile îi vor primi pentru pachetele deținute (cele cinci SIFuri au în total 30,1% din BCR). Pentru care, conform declarațiilor, deja negociază de mai bine de un an cu reprezentanții Erste. Numai că șefii SIF-urilor depind de acționarii proprii, deoarece vânzarea unui activ atât de valoros trebuie să obțină aprobarea AGA. Care este dificil de realizat din cauza întrunirii extrem de greoaie a cvorumului.
Pretențiile Erste nu sunt aberante.
Austriecii nu au motive să își complice existența în România atâta timp cât banca-mamă este deja listată, nu au nevoie de finanțare de pe piața de capital pentru BCR și nici nu avem o bursă atâta de mare încât să creeze un impact semnificativ asupra notorietății companiei. Cel mai mare perdant este însă BVB, bursa noastră mică și care arenevoie de lichiditate și emitenți. BCR înseamnă o capitalizare de nouă-zece miliarde lei, dacă ne uităm numai la capitalizarea BRD din prezent.

10 miliarde de lei este capitalizarea posibilă a BCR la bursa din București conform evaluării de piață a principalei bănci concurente, BRD.