Limak, VTB Capital şi Flughafen Zuerich ar urma să concesioneze aeroportul  pe o perioadă de 35 de ani, a declarat marţi pentru Reuters o sursă din apropierea acestui dosar. 

Guvernul bulgar speră că tranzacţia de concesionare a aeroportului din Sofia ar urma să aducă 1,2 miliarde leva (695 milioane de dolari) la bugetul statului. 

Potrivit condiţiilor publicate pe pagina de Internet a Ministerul Transporturilor, firmele care doresc să participe la licitaţie trebuie să aibă o experienţă de operator al unui aeroport internaţional cu un trafic de cel puţin şase milioane de pasageri pe an, să dispună de echipamentul tehnic necesar şi personalul calificat, să aibă experienţă în construcţia de infrastructuri aeroportuare şi să ofere garanţii de finanţare. 

Iniţial, Ministerul Transporturilor din Bulgaria a informat că termenul limită pentru depunerea ofertelor este 20 octombrie dar luna trecută autorităţile bulgare au decis să prelungească termenul limită pentru depunerea ofertelor cu o lună, până la data de 18 noiembrie, datorită interesului crescut manifestat de investitori. 

Grupul turc Limak Holding este unul din investitorii implicaţi în construcţia celui de-al treilea aeroport din Istanbul. În luna aprilie firma turcă a câştigat dreptul de a finaliza construcţia şi a opera timp de 25 de ani aeroportul Blaise-Diagne din Senegal. 

Aeroportul din Sofia are două terminale cu o capacitate anuală maximă de 4,4 milioane de pasageri. În 2015, traficul de pasageri pe aeroportul din Sofia a crescut cu 7% până la patru milioane de pasageri. Compania aeriană irlandeză Ryanair intenţionează să deschidă o bază de operaţiuni pe aeroportul Sofia. 

AGERPRES