Preşedintele chinez Xi Jinping a promis o „reunificare paşnică” a Chinei cu Taiwanul.

Xi Jinping a declarat că cel mai mare obstacol în calea reunificării îl reprezintă persoanele care susţin mişcarea pentru independenţa Taiwanului, informează CNN.

„Cei care îşi uită tradiţiile, îşi trădează patria-mamă şi caută să dezbine ţara nu vor reuşi”, a spus preşedintele Chinei, într-un discurs rostit cu prilejul celei de-a 110-a aniversări de la începutul Revoluţiei Chineze din 1911 care avea să ducă în cele din urmă la răsturnarea fostei dinastii imperiale.

Xi Jinping a declarat că-şi doreşte o reunificare paşnică

Xi Jinping a avut un discurs mult mai puţin dur la adresa Taiwanului, comparativ cu declaraţiile făcute la 1 iulie, la aniversarea a 100 de ani de la înfiinţarea Partidului Comunist Chinez, în care a promis că îi va zdrobi complet pe toţi susţinătorii independenţie Taiwanului.

Xi Jinping a declarat că-şi doreşte o reunificare paşnică sub politica „o ţară, două sisteme”, similară celei folosite în cazul Hong Kong-ului, conform digi24.ro.

Xi Jinping:”Taiwanul reprezintă o problemă internă a Chinei”

Președintele a considerat că Taiwanul reprezintă o problemă internă a Chinei şi că Beijingul nu acceptă niciun fel de amestec în treburile sale interne.

„Sarcina reunificării complete a Chinei trebuie îndeplinită şi, în mod sigur, va fi îndeplinită”, a spus liderul chinez.

Declaraţiile vin în contextul sporirii tensiunilor militare între cele două ţări. China a trimis recent nu mai puţin de 52 de avioane militare în zona de apărare aeriană a Taiwanului, a treia astfel de incursiune în doar câteva zile.

Situația complicată din Taiwan este moștenirea Războiul Civil Chinez (1927-1949), încheiat după Al Doilea Război Mondial cu victoria comuniștilor în China continentală și refugierea Ppartidului Naționalist Chinez, Kuomintang, pe insula Taiwan.

Neînțelegerile încă tronează

China consideră că Taiwanul face parte din teritoriul său și sub politica sa „O singură China” refuză să aibă relații diplomatice cu orice țară care recunoaște guvernul taiwanez ca țară distinctă sau ca guvern legitim al Chinei.

Beijingul consideră declararea independenţei Taiwanului o linie roșie și a amenințat cu războiul în cazul în care acest lucru se întâmplă.