“În cadrul sprijinului pentru agricultură, atât printr-o politică extrem de ingenioasă a actualei conduceri a Ministerului Agriculturii, care a reuşit să treacă anumite plăţi de la plăţi suportate de bugetul de stat către fonduri europene, se asigură subvenţiile atât pentru crescătorii de porci, pentru cei de păsări, cât şi suntem în măsură să începem proiectele pentru a sprijini producătorii agricoli afectaţi de secetă, practic, una din sursele importante de venituri pentru bugetul nostru în cadrul lunii octombrie, în mod normal, în urma unei licitaţii organizate de Ministerul Comunicaţiilor, toţi banii proveniţi din această licitaţie vor merge pentru sprijinirea agriculturii şi în special, sigur, a agricultorilor care au fost afectaţi de secetă. Avem prevăzută la rectificare şi sume de bani pentru respectarea unor angajamente ale României ca ţară, angajamente asumate în trecut fără niciun ban”, a declarat premierul Victor Ponta la finalul ședinței de Guvern din 23 august.

ANCOM scoate la licitaţie drepturile de utilizare a frecvenţelor în benzile de 800, 900, 1800 şi 2600 MHz pentru furnizarea de servicii de comunicaţii mobile – voce şi date – pe o perioadă de 15 ani. Este prima oară când în România licenţele de spectru se acordă printr-o procedură de selecţie competitivă.

În cadrul procedurii, operatorii pot licita pentru două tipuri de licenţe: pe termen lung (15 ani, valabile până în aprilie 2029) şi pe termen scurt (1 an şi trei luni, valabile până în aprilie 2014). Pentru licenţele pe termen lung, ANCOM scoate la licitaţie 42 de blocuri pereche de câte 5 MHz, dintre care 6 sunt în banda de 800 MHz, 7 în banda de 900 MHz, 15 în banda de 1800 MHz şi 14 în banda de 2600 MHz, precum şi 3 blocuri nepereche de câte 15 MHz în banda de 2600 MHz.

Aceste licenţe se vor acorda cu începere de la 6 aprilie 2014. Pentru licenţiere pe termen scurt, ANCOM scoate la licitaţie 10 blocuri pereche de 2,5 MHz în banda de 900 MHz şi 6 blocuri pereche de 5 MHz în banda de 1800 MHz, resurse care sunt în marea lor majoritate folosite în prezent de Orange şi Vodafone.

Preţul de pornire pentru fiecare bloc din cele patru benzi a fost stabilit prin hotărâre de Guvern. Astfel, fiecare bloc alocat pe 15 ani din banda de 800 MHz va avea un preţ minim de 35 de milioane de euro, cele din banda de 900 MHz de 40 de milioane de euro, respectiv 10 milioane de euro per bloc în banda de 1800 MHz şi 4 milioane per bloc pereche şi 3 milioane pe bloc nepereche în banda de 2600 MHz. Pentru blocurile care vor fi alocate pe perioade de 15 luni, valorile au fost stabilite la 1,7 milioane de euro în banda de 900 MHz şi 0,8 milioane în banda de 1800 MHz.

Licitaţia ar putea aduce României peste 700 milioane de euro. Licitaţia propriu-zisă va debuta la data de 10 septembrie, pentru ca rezultatele finale să fie anunţate în cursul lunii octombrie. Operatorii care participă la licitaţie sunt 2K Telecom, Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, Orange România, RCS & RDS şi Vodafone România.
Sursa: gov.ro