La zece ani dupa Bitcoin, Facebook anunță lansarea propriei criptomonede: Libra. Moneda virtuală va putea fi folosită de la mijlocul lui 2020, după faza de teste din acest an și va asigura tranzacții instant și fără taxe, indiferent de țară.

Scopul Facebook este de a lansa moneda virtuală pentru a permite miliardelor de utilizatori ai platformelor Facebook, Messenger, Instagram, și WhatsApp să facă plăți online. Aceste plați includ atât cele interne din ecosistemul Facebook cât și externe sub formă de e-commerce și servicii către terți ce vor putea fi efectuate chiar din interiorul aplicațiilor deținute de Facebook.

Facebook a creat și un portofel virtual, Calibra, care va fi integrat în aplicațiile Messenger și Whatsapp și va fi folosit pentru a face cumpărături, pentru a primi și a trimite bani, fără taxe adiționale. Astfel Facebook va face concurență serviciilor Venmo și Apple Pay Cash.

Moneda virtuală pe care Facebook intenționează să o lanseze va stabili două premiere în rândul monedelor virtuale: prima criptomonedă lansată de un gigant IT, cu o prezență importantă pe piețele financiare și servicii web, și lansarea celei mai stabile (”stablecoin”) și mai profitabile monede creată vreodată. ”Stablecoins” pot fi legate de o monedă sau de mărfuri tranzacționate (metale prețioase, metale folosite în industrie). Stablecoins ce pot fi rambursate în mărfuri sunt considerate a fi susținute.

Stablecoins sunt foarte atractive dar pot fi riscante și uneori controversate. Ideea unei astfel de monede este reducerea volatilității și incertitudinilor prețurilor criptomonedelor pentru asigurarea stabilității conversiei și a altor tranzacții pentru consumatori.

Moneda Facebook va funcționa astfel foarte diferit față de Bitcoin, Ethereum sau alte criptomonezi răspândite în acest moment. Bloomberg scrie că stabilitatea acesteia va fi testată în primă fază în India pentru transferuri pe WhatsApp cu scopul realizării de plăți internaționale fară probleme, oriunde în lume.

După nenumărate întâlniri cu instituții financiare și companii IT pentru susținerea monedei, Facebook a decis să încredințeze gestionarea criptomonedei sale unei entități independente din Geneva, din care fac parte Mastercard, Visa, serviciul de plată PayPal și compania de ride-sharing Uber.

Facebook construiește în prezent o rețea de afaceri și comercianți care vor accepta moneda ca metodă de plată și este de asemenea în plan ca moneda să poată fi schimbată în monezi tradiționale prin intermediul ATM-urilor.

Libra va reprezenta o rază de speranță pentru piața criptomonedele și vine de asemenea cu reglementări din partea agențiilor din SUA dar și a altor țări din lume. Lansarea unei astfel de ”stablecoin” la nivel global, susținută de mai multe monezi tradiționale dar și de giganți din IT și piețele financiare, vor forța o reglementare care este ațteptată de mult timp de piața criptomonedelor.

De asemenea va reprezenta și o oportunitate de lobby pozitiv pentru Facebook care se confruntă cu probleme de imagine în ultima perioadă.

Dacă Zuckerberg reușește, rețeaua de aplicații și platforme deținute de Facebook vor avea și un ecosistem de e-commerce construit pentru miliardele de utilizatori.