Dacă pe 28 decembrie, cursul de referinţă al euro coborâse până la 4,2875 lei, timp de şase şedinţe consecutiv a urcat cu 1,5% cumulat, până la 4,3532 lei, iar economiştii spun că nu reducerea dobânzii-cheie de către BNR este responsabilă.
“Nu cred că reducerea dobânzii de politică monetară este responsabilă pentru ceea ce vedem în piaţă. Şia asta pentru că mulţi participanţi la sondajul făcut de Bloomberg se aşteptau la o o dobândă-cheie mai mică, deci oarecum acest lucru era încorporat în preţ. În afară de asta, mai important este faptul că lichiditatea pe piaţa monetară pare că s-a îmbunătăţit, dobânzile pe termen scurt fiind mai scăzute decât ar justifica reducerea operată de BNR. Nu găsesc motive clare pentru deprecierea de azi a leului, chiar dacă modestă, probabil nevoia de finanţare în euro din economie se poate să nu fie satisfăcută prin refinanţări”, a declarat pentru Capital Vlad Muscalu, senior economist al ING Bank România.
Economiştii ING estimează pentru finalul primului trimestru din acest an un curs de 4,35 lei, iar pentru următoarele două trimestre văd un nivel de 4,30 lei, pentru ca pe final de an să prognozeze un curs de 4,25 lei.
În ceea ce priveşte monedele din regiune, zlotul polonez se aprecia cu circa 0,4%, până la 4,482/euro, iar forintul maghiar recupera 0,1%, pnă la 314/euro.
Pentru dolarul american, BNR a anunţat un curs de referinţă de 3,4096 lei, în urcare cu 0,41% (1,38 bani), cel mai mare din ultimele mai bine de 18 luni (26 iunie 2010).