Dacă legea va fi votată, atunci, pe lângă amendă, autoritățile pot închide supermarketul pentru o perioadă de până la șase luni, în funcție de abateri, dacă acestea sunt repetate sau dacă cer producătorilor comisioane și dacă le facturează servicii, așa numitele taxe de raft, potrivit Digi 24.

Eliminare taxelor de raft este o prevedere contestată de marile lanțuri de magazine care spun că aceste taxe sunt costuri de marketing, de promovare a produselor. În lege nu este inclusă și prevederea închiderii magazinelor în weekend.

Irimescu: Este foarte important să încurajăm prezenţa produselor româneşti în magazine

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a spus marţi că susţine proiectul de lege privind comercializarea produselor alimentare, în condiţiile în care acesta încurajează prezenţa produselor româneşti în magazine.

"Susţinem această lege, este foarte important să încurajăm prezenţa produselor româneşti în magazine. Acum, sigur, că e 51- 52 -50 – 49%, e o chestiune de nuanţă. Foarte important este să încurajăm producătorii noştri, să se regăsească cât mai mult în hipermarketuri. Este important ca acest act legislativ să nu creeze tensiuni, ci să reglementeze lucrurile în sistem, iar consumatorul şi producătorul să nu fie afectaţi", a spus Irimescu la Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor, citat de Agerpres.

El a adăugat că în perioada de criză producătorul este cel mai afectat iar acest lucru se vede încă pe piaţa laptelui, unde criza persistă, iar în acest context consideră că iniţiativa legislativă este bine-venită.

Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor a dat marţi raport de adoptare proiectului de lege privind comercializarea produselor alimentare, potrivit căruia magazinele mari vor fi obligate să se aprovizioneze cu produse alimentare pe lanţul scurt, iar supermarketurile vor funcţiona în continuare şi în weekend. AGERPRES