Jurnalistul Laurențiu Dan Ionescu a explicat că subiectul dezbătut în această ediție este „legea junglei” în orașul „lucrului bine făcut”. Mai precis, este vorba despre Sibiu și corupția la „nivelul cel mai înalt din Poliția Sibiu”, respectiv chestorul Tiberiu Ivancea.

În acest context, invitat special a fost chiar polițistul Marian Răduinea, cel care a dat pe mâna DNA conducerea IPJ Sibiu.

Corupția din instituțiile românești, dezbătută la Legea Junglei

Jurnalistul a subliniat la începutul podcastului că Tiberiu Ivancea a avansat „foarte repede” în funcții. Acest lucru s-ar fi întâmplat după ce a clasat dosarele președintelui Klaus Iohannis.

„L-am invitat astăzi pe polițistul din Sibiu Marian Răduinea, cel care a făcut dezvăluirile că și-a deschis drumul DNA-ului Alba către acest dosar. Vom afla împreună de la invitatul meu cum se încearcă mușamalizarea acestui dosar, fiind transferat de la Alba la București, fără niciun temei legal.

Îl mai am invitat și pe jurnalistul Sorin Ovidiu Bălan, specialist în dedesubturile poliției. El a scris și a vorbit despre dosarul președintelui Iohannis cu privire la case. Să nu uităm că polițistul Ivancea este cel era la vremea aia, dacă nu mă înșel, șef la Cercetări Penale la Sibiu. A clasat dosarele președintelui la momentul acela, a avansat foarte repede, a ajuns chestor, a ajuns șeful IPJ Sibiu.

Trebuia să ajungă și șeful Poliției Române. N-a mai ajuns. Vom vedea legăturile acestuia și cu Laura Codruța Kövesi, fosta șefă DNA, actualmente șefa Parchetului European”, a explicat jurnalistul Laurențiu Dan Ionescu, în cadrul podcastului de pe canalul de YouTube „HAI România”.

Cum a început povestea cu conducerea IPJ

Polițistul Marian Răduinea a început prin a scoate în evidență că este „singurul polițist din țară” care „a fost destituit din Poliție de șase ori în interval de o lună și jumătate”.

„Sunt singurul polițist din țară, cred, care a fost destituit din Poliție de șase ori în interval de o lună și jumătate. Când povestești cuiva că un polițist a fost destituit, adică a fost dat afară, de șase ori într-o lună și jumătate, te gândești că polițistul respectiv are niște abateri disciplinare foarte grave, este implicat în fapte de corupție sau are legături interlope.

La mine nu a fost cazul. Eu am fost destituit pe motive de orice fel. Am ajuns la un punct în care puteam fi cercetat disciplinar pentru că respir. Eram în IPJ Sibiu și poate nu respiram cum trebuie. Șeful IPJ a dezvoltat o manie a persecuției. Am avut, în total, aproximativ 20 și ceva de cercetări disciplinare.

Acest conflict în cadrul IPJ Sibiu a pornit din 2018, când am reținut permisul de conducere unui primar, care a devenit ulterior vestit pentru faptele sale de corupție (n.red. este vorba despre primarul din localitatea Șelimbăr, Maricuţa Ioan Daniel). (…) Dosarul a stat la DNA Alba, în nelucrare, informațiile fiind publice, până acum un an și ceva, când a fost preluat de structura centrală. Momentan cred ca e pe la Înalta Curte. Probabil se va constata că faptele s-au prescris. (…) I-am reținut permisul de conducere și de acolo au început cercetări disciplinare, hărțuiri.

Într-un final, s-au încheiat existând două hotărâri judecătorești definitive de repunere pe funcție. În acest moment, deși a invocat absolut tot ce era legal și omenește posibil, toate au fost respinse de către instanțe, mi s-au restituit sumele de bani cuvenite (…) dar refuză repunerea pe funcție. Am depus și o plângere penală care este la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia (n.red care a fost respinsă)… Am făcut și o acțiune prin executorul judecătoresc pentru obligația de afaceri, care are termen zilele următoare”, a relatat polițistul Marian Răduinea.

Întregul episod al podcastului poate fi vizualizat AICI.