Pentru senatorii nu au votat proiectul până la termenul limită, inițiativa a trecut în mod tacit de Senat și va merge direct la Camera Deputaților.

Sunt vizați cei care au pensii între 2.000 și 10.000 de lei. Acestea urmează să fie impozitate cu 10%, iar cele care trec de 10 000 de lei vor fi impozitate cu 90%. Cota se va aplica doar sumei care trece de 2 000 de lei, respectiv 10 000 de lei.

Potrivit proiectului de lege, “impozitul se calculează prin aplicarea cotei de impunere de 10% asupra venitului impozabil de până la 10.000 lei lunar din pensii”.

“Venitul impozabil de peste 10.000 de lei lunar din pensii se aplică o cotă de impunere de 90%”, se mai arată în propunerea legislativă.

Inițiatorii acestui proiect susțin că „în România există o discrepanță foarte mare între pensiile din sistemul public de pensii, care sunt în medie la un nivel de 1.150 de lei, comunicat pentru luna martie 2019 și alte categorii de pensii, în special pensiile de serviciu, care depășesc praguri de bun-simț ale veniturilor, ajungând la cuantumuri astronomice de câteva zeci de mii de lei sau chiar mai mult (…)”.

Proiectul va intra în vigoare după ce va fi adoptat de Camera Deputaților, promulgat de președinte și publicat în Monitorul Oficial.