Senatorul Daniel Zamfir a declarat că problemele Rovanei Plumb ce țin de integritatea acesteia ar fi trebuit semnalate în România încă de la început.

Se pare că acest precedent extrem de periculos ascunde un dublu standard al partidelor componente ale Parlamentului European.

„Apare un precedent extrem de periculos. Aud de la doamna Renate Weber, care a fost 12 ani europarlamentar că e prima dată când se întâmplă așa ceva. Aceste probleme de integritate, dacă le-ar fi avut Rovana Plumb, ar fi trebuit semnalate categoric în România. ANI în atâția ani de zile de când doamna Rovana Plumb ocupă funcții publice în România ar fi avut posibilitatea să probeze aceste lucruri și ar fi fost categoric mult mai ușor”, a declarat Daniel Zamfir, vineri, la RFI.

„Ce constat eu însă? Dublul standard, atât din partea partidelor componente ale PE, cât mai ales din partea românilor de acolo. Sunt acolo persoane cercetate penal, împotriva cărora nu s-au luat astfel de decizii”, a completat Zamfir.

De asemenea, acesta a adăugat că nu s-a ținut cont în cazul Laurei Codruța Kovesi, care a fost cercetată penal, la alegerile pentru conducerea Parchetului European. Se pare că în cazul Rovanei Plumb este cu totul o altă situație.

„Când a fost vorba de doamna Kovesi, indiferent de problemele pe care le are și anume este în cercetare penală doamna Kovesi, atunci a apărat principiul e român, trebuie să fie acolo. Acum, când un alt român le este adversar politic, au cu totul altă abordare”, a conchis Daniel Zamfir.

În Comisia pentru Afaceri Judiciare (JURI) a Parlamentului European, candidatura Rovanei Plumb pentru postul de comisar european a fost respinsă.