nerambursabile. Cea mai tentanta varianta de a face afaceri, pentru un intreprinzator din mediul rural, este deschiderea unei pensiuni agro-turistice. Combinatia de servicii hoteliere proaste si tarife exagerate a dus la o explozie de pensiuni, iar zonele in care acestea au aparut precum ciupercile dupa ploaie s-au dezvoltat puternic, asa cum s-a intamplat cu zona Bran-Moeciu. In prezent, pensiunile din reteaua ANTREC totalizeaza 20.000 de locuri de cazare in 770 localitati. Tarifele practicate variaza intre sase si 20 de euro pe noapte, in functie de clasificarea pensiunii.
Cel mai important program de finantare in acest sens este desigur, Sapard. In cadrul „Masurii 3.4 – Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice pentru generarea de activitati multiple si venituri alternative”, agroturismul este prioritatea numarul unu. Aici se mai includ silvoturismul, ecoturismul si alte domenii apropiate, putin luate in considerare pana acum de catre finantatori: turism piscicol, sericicultura, apicultura, cresterea ciupercilor etc. „Intreprinzatorii trebuie sa fie constienti ca este nevoie de resurse financiare consistente pentru a accesa fondurile Sapard. Cofinantarea este de minimum 50%, iar banii din aportul propriu trebuie cheltuiti inainte de primirea finantarii”, explica Andrei Dirlau, director asistenta tehnica si training la Agentia Sapard. Se pot solicita intre 5.000 si 200.000 de euro si sunt considerate eligibile inclusiv activitatile mestesugaresti. Masura 3.4. va fi lansata oficial pana la sfarsitul lunii, iar ghidul solicitantului este deja disponibil pe site-ul www.sapard.ro.
Sapard nu este singurul program care finanteaza mestesugurile traditionale. Cei care se pricep la producerea si comercializarea obiectelor de artizanat au la dispozitie alte doua variante. Spre exemplu, un program recent lansat de catre Agentia Nationala pentru IMM-uri si Cooperatie aloca cinci miliarde de lei acestui domeniu. Activitatile pe care intreprinzatorii trebuie sa se axeze, pentru a primi pana la 80 de milioane de lei, sunt: participari la targuri si expozitii internationale, elaborarea si productia de materiale tiparite de promovare a produselor de arta populara, artizanat si a mestesugurilor, realizarea unui site pe Internet pentru prezentarea activitatii solicitantului. Solicitantii eligibili sunt: firme mici, persoane fizice autorizate sau asociatii familiale, fundatii sau asociatii profesionale, cooperative mestesugaresti, unitati de cooperatie de consum sau de credit. Detalii despre program si despre procedura de solicitare a finantarii pot fi gasite pe site-ul ANIMMC, www.mimmc.ro, sectiunea Programe. Data limita de depunere a cererii de finantare este 1 noiembrie.
Un alt program al ANIMMC, care vizeaza si activitatile mestesugaresti, este in vigoare pana la 24 noiembrie a.c. In acest caz, finantarile nerambursabile sunt sustinute de credite BCR, astfel: 40% din valoarea totala a proiectului reprezinta fondurile gratuite, 15% reprezinta aportul propriu al solicitantului, iar 45% credit BCR. Solicitantii trebuie sa fie inregistrati ca societati comerciale. Mai exact, activitatile eligibile sunt: productia de tesaturi, fabricarea de articole tricotate sau crosetate, articole din piele, accesorii, articole din paie, pluta si impletituri, obiecte din ceramica. Se pot solicita pana la 20.000 de euro pe proiect. Detalii se pot obtine la orice filiala BCR.
Noutati finantari
Microcredite de la Guvern pentru crearea de locuri de munca
Guvernul a aprobat schema de microcredite care stabileste procedurile care vor permite Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei sa acorde in administrare agentiilor de credit, selectate prin licitatie, suma de 12 milioane dolari. Agentiile de credit sunt abilitate sa acorde microcredite de pana la 10.000 de euro. Perioada de rambursare este preconizata sa nu depaseasca 36 de luni calendaristice de la data acordarii creditului, din care maximum sase luni vor fi considerate perioada de gratie. Schema de microcredite vizeaza:
– stimularea ocuparii persoanelor fara un loc de munca;
– stimularea mediului economic prin dezvoltarea sectorului privat;
– incurajarea persoanelor disponibilizate pentru a deveni intreprinzatori.
Solicitanti eligibili: societati comerciale, asociatii familiale si persoane autorizate, orice persoana fizica care prezinta o propunere fundamentata pentru initierea si dezvoltarea unei afaceri.
Training pentru tineri, programul YouthCentrul European de Resurse si Consultanta (CERC) Iasi anunta lansarea proiectului „Investitie pentru viitor”, finantat prin programul Youth, Actiunea 5 – „Support Measures”. Proiectul urmareste realizarea unor seminarii de instruire adresate tinerilor, seminarii care sa creeze o imagine realista asupra programului Youth si sa familiarizeze potentialii aplicanti cu formularele si criteriile de evaluare impuse de programul Youth. Sesiunile de instruire se vor desfasura in perioada 1 octombrie -15 decembrie 2003 in zece orase din judetele Botosani, Iasi si Suceava. Inscrierea se va face incepand cu 20 septembrie a.c.
pe site-ul www.e-education.ro.
curier
Claudiu Doros: Va rog foarte mult sa-mi raspundeti unde as putea gasi informatii suplimentare (eventual pe ce site) despre microcreditele pentru zone rurale, despre care ati scris in numarul 36 din 4 septembrie 2003, al revistei Capital.
Programul de microcredite pentru zone rurale nu a fost inca lansat oficial. De indata ce va fi lansat, va vom comunica toate informatiile necesare, iar programul va face subiectul unui material mai amplu in pagina de Finantari.
Horia Cioara, Deva
Societatea comerciala GB Prodcom Impex, cu sediul in Deva, detine un complex comercial situat in centrul civic al orasului plus un teren pe DN7. Dorinta noastra ar fi accesarea unor finantari cu componenta grant pentru modernizarea complexului comercial din oras si implicit crearea de aproximativ 50 de noi locuri de munca si construirea unui nou complex cu acelasi specific pe DN7.
Puteti accesa programul de microcredite lansat de Guvern.
Alte informatii: www.finantare.ro