Laura Codruţa Kovesi a vorbit, într-un interviu acordat agenţiei Reuters, despre ce planuri are ca procuror șef european dar mai ales la ce se așteaptă. Fosta șefă a DNA a admis că din clipa în care va demara anchetele, se așteaptă să fie puse presiuni asupra sa.

“Va exista, cu siguranţă, presiune, odată ce anchetele încep, asupra instituţiei şi procurorilor, să nu uităm că oamenii care folosesc fonduri europene sunt în general oameni de afaceri, unii dintre ei foarte puternici”, a susținut Kovesi.

Ea a explicat că nu se simte deloc îngrijorată de acest lucru. “Dar sunt extrem de bine antrenată pentru aceasta, nu sunt câtuşi de puţin îngrijorată de acest lucru”, a punctat ea.

Kovesi a atras atenția că nu ar trebui aşteptate rezultate imediate din partea instituţiei pe care o va conduce.

“Cred că vor fi aşteptări mari odată ce instituţia va începe să lucreze efectiv la cazuri”, a comentat fosta șefă a DNA.

În opinia sa, trebuie să înţeleagă că rezultate credibile vor veni în doi, trei ani, odată ce vor începe să vină deciziile finale de la instanţe.

În ceea ce privește momentul în care va începe efectiv să lucreze, trebuie menționat că Kovesi va conduce EPPO de la sediul central din Luxemburg, împreună cu câte un procuror european din fiecare stat membru. Anchetele vor fi conduse de procurori delegaţi la nivel naţional.

Numărul acestora va fi stabilit prin negocieri cu miniştrii de justiţie şi procurorii generali din statele membre.

Potrivit Laurei Kovesi, estimarea numărului de potenţiale cazuri pe care le va instrumenta EPPO şi a numărului de procurori necesari în fiecare stat constituie priorităţi imediate.

“Este posibil ca, în unele state, dorinţa de a avea mai mulţi procurori să fie mai mare, poate că alte state nu vor dori să aibă atât de mulţi”, a arătat Kovesi. ‘Vor exista, cu siguranţă, discuţii şi negocieri pentru rezolvarea acestei probleme’, adăugă ea.

Viitoarea şefă a EPPO mai spune că nu intenţionează să-şi schimbe stilul de viaţă la Luxemburg. “Este pentru ceea ce am candidat, ceea ce mi-am dorit:, a punctat ea. Mai mult, Kovesi a susținut că principalul său obiectiv este să se asigure că instituţia dispune de bugetul şi resursele de care are nevoie pentru a funcţiona”.