Klaus Iohannis a vorbit marți, în cadrul unei conferințe de presă desfășurată la Palatul Cotroceni, despre eforturile pe care le fac autoritățile din România în lupta împotriva epidemiei de coronavirus.

Astfel, planul strategic pentru următoarea perioadă prevede deschiderea de noi capacități de terapie intensivă la nivel național, a precizat Președintele.

Importanța fondurilor europene

”În București vom avea în 7 spitale o extensie a capacității de terapie intensivă, în 10 zile vom avea 123 de noi paturi, în plus față de ceea ce există acum.”, a declarat Iohannis.

Iar accesarea fondurilor europene va duce la o creștere a capacității de gestionare a epidemiei. Specialiștii vorbesc de o creștere de 146% a acestei capacități, a mai spus Iohannis.

”Aceste fonduri vor avea un impact extrem de important, cifrele sunt calculate cu precizie de specialiști.

Astfel, 662 de paturi ATI de înaltă performanță au fost avizate pentru un program pe fonduri europene și se vor realiza în perioada națională.”, a precizat Președintele Klaus Iohannis.

”Trebuie să fim însă cu toții parte a acestui efort național, pentru a salva vieți.”, a adăugat el. Astfel, lupta cu epidemia se duce pe două planuri, a explicat Iohannis.

Două planuri de luptă

Unul este cel din spitale, în care bolnavii sunt tratați. Cel de-al doilea, la fel de important, ține de prevenire, în afara spitalelor, și are nevoie ca toți românii să participe, pentru a-și proteja semenii.

În consecință, oricât de multe eforturi ar face autoritățile, ele pot fi zădărnicite dacă populația nu tratează în continuare situația cu atenție și nu respectă măsurile de distanțare.

Klaus Iohannis a precizat că în acest moment România dispune, grație eforturilor întreprinse de autorități, încă de la începutul epidemiei de coronavirus, de  3065 de paturi pentru terapie intensivă, 2252 de ventilatoare, 2756 de monitoare,  2 spitale modulare și 5 unități mobile de tratare a pacienților, care sporesc semnificativ capacitatea de paturi pentru terapia intesivă.