Marcel Ciolacu ar fi mândru dacă Iohannis ar obține o funcție la vârful UE

Marcel Ciolacu, liderul PSD, a subliniat miercuri că ar fi încântat să vadă președintele României implicat într-o funcție politică de rang înalt, în UE.

Premierului i s-a pus întrebarea dacă, în urma conversațiilor cu șeful statului, a fost informat despre dorința acestuia de a ocupa o poziție politică la nivel european după expirarea mandatului de președinte.

Ciolacu a mai precizat că toți românii își doresc o o voce puternică, românească, care să îi reprezinte în structurile UE, cât și în cele euroatlantice.

„Dacă doriţi părerea mea – aş fi mândru ca şi român ca preşedintele României să ocupe o funcţie politică la nivel mare, cum aş fi de altfel mândru pentru orice român.

Cu adevărat, în această alianţă sunt ferm convins, mai ales că vom avea o listă comună la europarlamentare, amândoi vom merge şi vom negocia o funcţie importantă ca şi comisar şi funcţii importante pentru România în Parlamentul European.

Vom avea o putere dublă de negociere în ambele familii politice. Acestea sunt plusuri. Românii vor o voce puternică, românească în structurile europene, şi euroatlantice”, a precizat Ciolacu.

Liste comune PSD-PNL la parlamentare. Ciolacu vrea putere dublă de negociere

Ciolacu a menționat că PSD și PNL vor avea o influență considerabilă în ambele familii politice europene, după alegerile pentru Parlamentul European. Acest lucru le va oferi o putere de negociere sporită, spune Ciolacu.

Miercuri, Marcel Ciolacu a fost întrebat și dacă, în cadrul negocierilor dintre PSD și PNL, s-au purtat discuții despre o eventuală funcție viitoare pentru Klaus Iohannis.

În ceea ce privește comasarea alegerilor, Marcel Ciolacu susține că a fost luată această decizie pentru a nu „bloca România”, în decembrie. Drept urmare, decizia a fost în folosul românilor. Iată ce precizări a făcut premierul:

„Nu, discuţiile au fost în interiorul celor două partide, cum este mai bine ca lumea să se prezinte cât mai mult la vot. Am fi avut la sfârşitul lunii decembrie o suprapunere cu alegerile naţionale.

Erau trei duminici la rând. Să ne amintim faptul că întotdeauna luna decembrie e cea mai încărcată guvernamental şi politic, atât la Parlament, cât şi la Guvern. Avem bugetul, negocierile cu Comisia.

Am luat o decizie de a nu bloca România şi accesul românilor să fie cât mai clar pe fiecare rând de alegeri”, a declarat Marcel Ciolacu.