Acordul de colaborare anunțat marți seară de ministrul de Interne, Marcel Vela, prin care reprezentanții Poliției vor ajuta Biserica Ortodoxă Română – BOR la distribuirea Luminii Sfinte în noaptea de Înviere, nu este privit cu ochi tocmai buni de alți factori de decizie.

Marcel Vela ar fi luat decizia încheierii acestui acord fără să se consulte cu alți miniștri, fapt ce a stârnit nemulțumirea colegilor săi din Executiv și chiar a Președintelui Klaus Iohannis, a anunțat miercuri Antena 3, citând surse din PNL, printre care și pe deputatul liberal Virgil Guran.

Astfel, Preşedintele Klaus Iohannis nu a fost consultat de Guvern în legătură cu acordul dintre MAI şi Biserica Ortodoxă privind distribuirea luminii de Paşte. Şeful statului se opune oricărei măsuri de relaxare socială pe timpul stării de urgenţă, informează și adevărul.ro, citând surse politice.

Interes electoral

În consecință, Iohannis i-a chemat la raport pe Orban şi Vela, cei care au stabilit înţelegerea cu Patriarhul Daniel, iar decizia ar putea fi întoarsă.

Acordul dintre MAI şi BOR ascunde un interes electoral: PNL se bazează pe voturile electoratului conservator, care a cerut deschiderea bisericilor pentru slujba de Înviere, scrie sursa citată.

Iar Ludovic Orban şi Marcel Vela au luat decizia de a încheia un acord cu BOR fără să-l consulte pe şeful statului, care ieri a prleungit starea de urgenţă cu încă 30 de zile.

Preşedintele a cerut insistent ca românii să respecte în continuare măsurile de izolare socială, pentru că România nu a atins încă vârful pandemiei. În schimb, premierul Ludovic Orban şi ministrul de Interne au relaxat, prin înţelegerea cu BOR, decretul prezidenţial.

Acord fără bază legală

Potrivit juriştilor PNL, acordul cu BOR controvine ordonanţelor militare, deci nu are bază legală.

Preşedintele Klaus Iohannis i-a convocat, la ora 12:30, pe Ludovic Orban şi pe Marcel Vela la Palatul Cotroceni, pentru a discuta despre acordul MAI-BOR, dar şi despre măsurile pe care Guvernul le va lua în contiuare pe timpul stării de urgenţă.

Și Nelu Tătaru militează pentru continuarea izolării: ”O curbă accelerată cu un număr mare de cazuri poate încărca un sistem sanitar”, a explicat ministrul la Digi 24.

Intrat în emisie în direct prin telefon, Marcel Vela a negat la Antena 3 aceste informații și a susținut că atât Președintele Klaus Iohannis, cât și Premierul Ludovic Orban, erau la curent cu acordul dintre BOR și Ministerul de Interne.