Update: Într-o întrebare adresată de postul de televiziune B1 TV, cu privire la situația de la ATI, șeful statului spune că din cauza comunicării precare au murit de fapt oameni în Timișoara, deoarece paturi la ATI ar fi existat.

Întrebarea B1 TV: Paturile ATI – ce le recomandați directorilor de spitale dacă un pacient are nevoie urgentă de ventilație și nu e timp pentru transfer în altă localitate?

„Este un aspect care se referă la comunicarea între spitale, și aici este loc de mai bine. Am fost informat în această seară că ar fi fost locuri chiar în Timișoara, doar că unii cu alții nu s-au întâlnit și comunicarea a fost suboptimală. Sper să nu se repete aceste lucruri și, în realitate, nici nu este neapărat nevoie să vorbească directorii de spitale între ei, pentru că există Departamentul pentru Situații de Urgență care centralizează aceste solicitări și care se preocupă și de transportul pacienților într-un loc unde sunt paturi disponibile”, a declarat Klaus Iohannis.

Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara a tras un semnal de alarmă privind ocuparea locurilor pentru pacienţii cu COVID-19 şi a declarat că şase persoane au decedat de duminică şi până luni, din cauza lipsei de locuri în Secţia de ATI.

”Suntem într-o situaţie dificilă, Terapia Intensivă deja de câteva zile nu avem loc şi pe Secţie avem cazuri foarte grave care la un moment dat există riscul ca în evoluţia lor să se decompenseze şi neavând terapie intensivă, nu putem să îi punem pe ventilaţie mecanică. Aşa că îi ţinem pe presiune ridicată de oxigen, dar, din păcate, nu este suficient. S-a întâmplat ca în cursul zilei de ieri, până astăzi dimineaţă (luni, n.r.), să decedeze peste 6 persoane, toţi cu forme foarte grave, internate de clinică, atât în Secţia de Boli Infecţioase, cât şi Pneumofiziologie şi care s-au decompensat şi nu am avut soluţie pentru ei”, a declarat, luni, medicul Virgil Musta, potrivit news.ro.

Anunțul președintelui privind situația de la ATI

De asemenea, președintele Klaus Iohannis a fost întrebat în cadrul conferinței de presă despre situația sistemului de sănătate din România, în special despre locurile la ATI și dacă exista un plan pentru românii bolnavi de coronavirus care nu mai au loc la terapie intensivă.

Klaus Iohannis consideră că situația este complicată, având în vedere că pandemia se răspândește mai repede decât posibilitatea de a asigura noi locuri la terapie intensivă. Cu toate acestea, președintele a dat asigurări că se vor găsi locuri.

„Cu siguranță se vor găsi locuri. Este o temă complicată, dar extrem de importantă. La fiecare întâlnire cu ministrul Sănătății, DSU aduc mereu în vedere locurile de la ATI și ați văzut că locurile au crescut de la o săptămâna la alta. Este însă o cursă complicată pentru că aceste locuri se creează destul de greu și pandemia se răspândește repede”, a declarat Klaus Iohannis.

În cadrul conferinței de presă președintele a subliniat importanța măsurilor intrate în vigoare în cursul zilei de ieri. Acesta a precizat că România este obligată să ia măsuri de restricții severe în contextul evoluției pandemiei pentru a nu bloca sistemul sanitar.

„Am avut azi o nouă ședință, cu accent pe pregătirea campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19. Întreaga Europă se află într-un moment dramatic. Este evident că virusul se răspândește mult mai puternic decât în primăvară. State europene care au avut rate reduse de îmbolnăvire peste vară sunt acum în pragul unor crize sanitare.

Până când nu vom avea un vaccin, nu avem decât posibilitatea impunerii unor restricții severe. România se confruntă la rândul ei cu o situație extrem de complicată, iar restricțiile care au intrat în vigoare de ieri au ca scop doar protejarea populației și reducerea presiunii uriașe pe sistemul sanitar. Este imperativ să oprim blocarea spitalelor!