Klaus Iohannis a transmis, vineri seara, un mesaj cu ocazia Sărbătorii de Pesah. Preşedintele reafirmă angajamentul său faţă de protejarea drepturilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi ocrotirea patrimoniului spiritual şi cultural al minorităţilor etnice, conform unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

„O dată în plus, condamn acţiunile care aduc atingere libertăţii de conştiinţă şi care pângăresc memoria Holocaustului. În România, manifestările antisemite, xenofobe şi rasiste trebuie să fie sancţionate aspru, cu celeritate, în conformitate cu legislaţia în domeniu”, a spus Iohannis în mesajul care a fost prezentat de către consilierul prezidenţial Sergiu Nistor la Sinagoga Mare din Bucureşti.

Conform şefului statului, comunitatea evreiască a contribuit „în mod definitoriu la modernitatea şi prosperitatea ţării noastre, la independenta şi unitatea naţională, precum şi la integrarea noastră în structurile europene şi nord-atlantice, şi asumarea valorilor democratice”.

„Această valoroasă contribuţie ne aminteşte cât este de important să apărăm, în societatea de astăzi, legăturile de solidaritate care fac posibilă convieţuirea armonioasă şi respectul faţă de celălalt”, mai spune preşedintele Iohannis.

Acesta a adresat conducerii Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România şi tuturor membrilor comunităţilor evreieşti felicitări şi urări de prosperitate.

„Celebrare a eliberării evreilor din robie şi a renaşterii lor ca popor liber, Pesah reînnoieşte, cu fiecare sărbătoare, fidelitatea faţă de valorile spirituale ale iudaismului, precum dialogul, solidaritatea şi toleranţa”, a conchis Iohannis în mesajul său.