În acest context, președintele Klaus Iohannis a subliniat faptul că toţi cei care au participat la evenimentele organizate la Iaşi, de Sfânta Parascheva, trebuiau să respecte regulile sanitare impuse de autorităţi, iar dacă „au fost punctual alte abordări”, acestea trebuie sancţionate.

„Trebuiau toţi să participe în condiţiile stabilite de Guvern, cu mască, păstrând distanţa, iar autorităţile, evident, trebuie să impună respectarea măsurilor, iar cine nu respectă va fi amendat. Asta este şi aşa trebuie să se întâmple.

Dacă au fost punctual alte abordări, atunci cu siguranţă sunt persoane care vor trebui trase la răspundere”, a spus şeful statului, în cadrul unei conferinţe de presă.

În acest an, de hramul Sfintei Parascheva, România a trecut de 4.000 de cazuri noi de COVID pe zi, iar autoritățile au cedat în fața protestatarilor care au huiduit la Iași în timpul Liturghiei și i-au lăsat până la urmă să intre în Catedrala Mitropolitană.

Și dacă inițial și preoții spuneau că oamenii vor trebui să renunțe de această dată la apropierea fizică de racla sfintei, atât autoritățile, cât și Biserica i-au lasat până la urmă pe toți să facă ce au vrut.

Raed Arafat avertiza încă dinainte de pelerinaj

Cu mai multe zine înainte, Raed Arafat vorbea la Digi24 despre interzicerea pelerinajului de la moaștele Sfintei Parascheva.

Medicul a spus și atunci că „trebuie să înțeleagă lumea că aici nu este vorba nici de disproporție, nici de discriminare, nici de dorința de a face rău unora sau bine altora.

Raed Arafat mai spunea că o revenire asupra interdicției poate fi doar o decizie politică, nu sanitară.