Așadar șeful statului a declarat că teatrele, cinematografele și restaurantele se vor deschide, cel mai probabil, din 1 septembrie. Klaus Iohannis a subliniat că trebuie respectate condițiile de siguranță sanitară, condiții impuse din cauza pandemiei de coronavirus.

„Sunt două domenii în care consider că este cazul să se reia activitatea atât cât se poate şi acolo unde se poate în condiţii de siguranţă.

Teatrele şi cinematografele, sălile de spectacol se vor putea deschide, probabil, din 1 septembrie. Cred că este important ca acolo unde condiţiile permit să se reia actul de cultură”, a spus Iohannis.

Șeful statului a mai spus că deschiderea restaurantelor se va face în funcție de situația epidemiologică din județele din România.

Reprezentanții HORECA au vorbit și ei despre deschiderea restaurantelor

Azi, reprezentanții HORECA au participat la discuții cu Guvernul și cu premierul Ludovic Orban. În urma discuțiilor îndelungate, reprezentanții hoteluri, restaurante și cafenele au venit cu vestea momentului în România.

Mai precis, de la 1 septembrie spațiile închise din restaurante vor fi deschise. Totuși reprezentanții au menționat că vor exista restricții printre care distanțarea fizică. În plus, persoanele care vor intra în restaurant trebuie să poarte masca de protecție.

Ce spune Dragoș Petrescu, președintele patronatului HORA

„La nivel național, este important să deschidem la data de 1 septembrie. Avem 400.000 de angajați cu slujbele în pericol. Nu se pune problema să mai așteptăm. Evident, vor fi excepții punctuale acolo unde nivelul epidemiologic nu este ținut sub control. Aceste puncte specifice vor putea evolua în cursul următoarelor luni, în funcție de statusul infectărilor.

A fost și domnul ministru Tătaru și domnul Arafat și persoane din Ministerul de Finanțe, pentru că situația HoReCa este o situație complexă. Cu toții am agreat că este important să se deschidă restaurantele la interior, în anumite condiții. Așteptăm decizia CNSU de mâine și care dintre propunerile noastre vor fi acceptate în privința regulamentului.

Vor fi restricții care vor proveni din distanțarea socială, respectiv noi am propus să folosim o masă, o masă să fie interzis de la a fi folosită, ceea ce va decurge o utilizare a restaurantelor la interior de maximum 50%, pentru această fază a relaxării. În funcție de condițiile epidemiologice din următoarele săptămâni, luni, vom adresa alte măsuri în ceea ce privește regulamentul.

Purtarea măștii, condițiile de dezinfectare vor fi reguli absolut stricte. Am solicitat Ministerului Sănătății să avem impunerea legii în restaurante și activitatea HoReCa, cu respectarea normelor și cu penalizarea care să meargă până la suspendarea activității pentru acei operatori care nu respectă aceste reguli”, a declarat Dragoş Petrescu, preşedintele patronatului HORA.