Klaus Iohannis, președintele României, a anunțat oficial că se va vaccina anti-COVID-19 peste câteva zile. Până acum, singurii vaccinați au fost angajați ai spitalelor din linia 1.

A patra tranșă de vaccin de la Pfizer BioNTech a ajuns în România cu aeronave pe aeroporturile din Otopeni, Cluj Napoca şi Timişoara. Tranșa constă în 150.150 doze de vaccin. Probabil, din aceste doze va fi vaccinat Klaus Iohannis. Transportul este asigurat de firma producătoare, inclusiv în momentul transportului la sol. Vaccinurile sunt transportate în condiții optime de siguranță, în containere speciale, cu gheață carbonică și folie etanșă, conform Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Procesul de vaccinare

Așadar, procesul de vaccinare continuă atât în centrele din București, cât și din țară, fiind distribuite 150.150 doze, după cum urmează:

– Centrul Regional de Distribuție București: 39.975 doze;

– Centrul Regional de Distribuție Brașov: 24.375 doze;

– Centrul Regional de Distribuție Cluj: 21.450 doze;

– Centrul Regional de Distribuție Constanța: 18.525 doze;

– Centrul Regional de Distribuție Craiova: 13.650 doze;

– Centrul Regional de Distribuție Iași: 20.475 doze;

– Centrul Regional de Distribuție Timișoara: 11.700 doze.

Din cele trei tranșe anterioare de vaccinuri, sosite în România până la 6 ianuarie 2021, s-au distribuit 131.370 doze, din care luni 17.130 doze, către direcțiile de sănătate publică județene și Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, după cum urmează: DSPM București, DSP Arad, DSP Argeș, DSP Brașov, DSP Caraș-Severin, DSP Călărași, DSP Constanța, DSP Covasna, DSP Dâmbovița, DSP Dolj, DSP Hunedoara, DSP Iași, DSP Ilfov, DSP Maramureș, DSP Sălaj, DSP Teleorman, DSP Timiș, DSP Vâlcea.

În centrele de vaccinare se vor utiliza atât doze recepţionate de România în cea de-a doua tranşă, cât şi în cea de-a treia tranşă. Totul se întâmplă pe baza solicitărilor transmise la Centrul Naţional.

În acest moment, procesul de vaccinare se desfăşoară pentru personalul prevăzut în Etapa I de vaccinare din domeniile sănătăţii şi social. Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 este un organism interministerial, fără personalitate juridică.