Marţi, 4 mai, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat un act normativ deosebit de important pentru rezerviştii voluntari.

Se doreşte creşterea atractivităţii serviciului militar în calitate de rezervist voluntar

Mai exact, şeful statului a promulgat Legea pentru modificarea şi completarea Legii 270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Această lege stabileşte o creştere a nivelului de remuneraţie pentru rezerviştii voluntari. Actul normativ a fost iniţiat de către Guvern şi are drept scop creşterea atractivităţii serviciului militar în calitate de rezervist voluntar, prin creşterea nivelului de remunerare şi prin eliminarea unor obligaţii sau constrângeri.

Ce bani vor primi rezerviştii voluntari?

Rezerviştii voluntari vor beneficia de o indemnizaţie de instalare egală cu solda de funcţie, la care se adaugă solda de grad şi solda de comandă, după caz, acordată la semnarea fiecărui contract cu durata de minim 3 ani.

„Rezerviştii voluntari, în perioada în care nu participă la instruire sau la misiuni, sunt menţinuţi în sistemul public de pensii, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate şi în sistemul asigurărilor de şomaj, beneficiază lunar de indemnizaţie în cuantum de 30% din sumă, reprezentând solda de funcţie în care sunt încadraţi conform contractului încheiat, la care se adaugă solda gradului deţinut”, conform actului normativ.

Condiţii şi interdicţii

Rezerviştii voluntari care nu respectă angajamentul şi care întrerup instruirea iniţială din motive imputabile lor au obligaţia de a plăti cheltuielile efectuate pentru instruirea iniţială, relatează news.ro.

Totodată, pe durata participării la instruire sau la misiuni, rezerviştilor militari le este interzisă exercitarea drepturilor prevăzute de dispoziţiile art. 28 din Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare.

„Rezerviştii voluntari pot fi concentraţi sau mobilizaţi pentru participarea la instruire sau îndeplinirea unor misiuni în ţară şi în afara teritoriului statului român, potrivit obligaţiilor asumate de România prin tratate internaţionale”, se arată în documentul legislativ.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin