Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul privind eliberarea din funcția de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov a Mihaelei Ceapă, care a ieșit la pensie.

Trebuie precizat că procurorul Mihaela Ceapă s-a confruntat în anul 2011 cu două acuzații aduse de CSM cu privire la activitatea sa profesională.

”Nu a luat măsurile necesare”

Astfel, secţia pentru procurori a Consiliul Superior al Magistraturii a sancționat-o cu avertisment pentru că ”nu a luat măsurile necesare pentru păstrarea, soluţionarea şi predarea celor două dosare penale care i-au fost repartizate şi care au dispărut, fiind necesar să se procedeze la reconstituirea lor potrivit procedurii înscrise în art. 508 şi următoarele Cod procedură penală”, se arată în comunicatul de la acea vreme a instituției.

În comunicatul Consiliului Superior al Magistraturii se menţionea că în sarcina procurorului Mihaela Ceapă ”s-a reţinut că nu a respectat dispoziţiile înscrise în regulament referitoare la primirea, soluţionarea şi predarea dosarelor penale nr. 5813/P/2005 şi 1467/P/2004 ale Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov”, scrie adevarul.ro.

Cele două dosare vizau infracţiunile de înşelăciune şi mărturie mincinoasă. Înainte să ajungă la Parchetului Tribunalului, Mihaela Ceapă a fost mai mulţi ani magistrat la Parchetul Judecătoriei Braşov.

Tot Mihaelei Ceapă i s-a mai adus şi o a doua acuzaţie şi anume amânarea şi neprezentarea ulterioară la o cercetare la faţa locului.

A contestat sancțiunea în instanță

”Datorită condiţiilor de timp şi de iluminat s-a amânat efectuarea cercetării la faţa locului pentru a doua zi, când aceasta a refuzat să mai participe la continuarea cercetării la faţa locului, delegându-i verbal pe specialiştii criminalişti din cadrul IPJ Braşov să finalizeze această activitate.

De asemenea, s-a reţinut şi neîntocmirea de către procuror a unor acte procedurale care impuneau urgenţă şi care vizau identificarea şi localizarea telefonului mobil al victimei” se mai arată în comunicatul CSM-ului.

Pentru această acuzaţie procurorul nu a fost sancţionat, acţiunea fiind respinsă.

Trebuie precizat că procurorul Mihaela Ceapă a contestat în instanță avertismentul primit.