Doamnelor și domnilor jurați, procesul nostru de astăzi este intentat celui mai puternic om din lume. Și, apelând la cea mai puternică armă de guvernare aflată la dispoziția populației, îl puteți trage la răspundere pe acest om pentru prima oară în viața lui atunci când vă veți exprima opțiunea pe 3 noiembrie.

Vom demonstra că președintele și-a bătut joc de Constituție, că v-a mințit de peste 20000 de ori și că, în prezent, încearcă să saboteze sistemul poștal în disperarea sa de a se agăța de putere. Dar cel mai grav este faptul că el e cel care răspunde de moartea a mii de americani decedați din cauza modului în care, cu bună știință, a gestionat pandemia. Procesul împotriva sa e ”clar și de netăgăduit”, după cum declara, miercuri, procurorul dvs., iar, faptic, este incontestabil.

Acel procuror, senatoarea Kamala Harris, e o femeie care și-a petrecut cea mai mare parte din viața profesională urmărindu-i pe delincvenți. Iar de atunci, procurorul va ocupa un anume loc în creierul lui Donald Trump trei luni de acum încolo, având măcar decența de a-i pronunța corect numele. Nu se pronunță Ca-mol-ah, după cum a spus el, ci Comma-la.

Să ne amintim că ea i-a spus deja cine este. “Îi cunosc pe delincvenți și știu că un asemenea delincvent locuiește acum la Casa Albă“, a spus ea, anul trecut.  “Un lucru pe care e important să îl știți e faptul că delincvenții sunt lași“.

Dar să revenim la problema noastră: să începem cu cele peste 165.000 de vieți răpuse de Covid-19 în Statele Unite, pierdute sub ochii lui Trump, sau poate că e vorba chiar de 200.000 de vieți. Fiecare dintre victime avea povestea sa, o viață a sa, aveau niște oameni pe care îi iubeau și care îl iubeau la rândul lor. Acum ei s-au dus înainte de a le suna ceasul. Glasurile lor răzbat din mormânt.

Dar să ne gândim doar la o singură zi, ziua de marți, când Joe Biden a anunțat-o ca parteneră pe Harris. În ziua aceea, Covid-19 răpusese 1.450 de vieți în Statele Unite. În Canada, au fost patru victime.

Eșecul i se datorează lui Trump. Suntem o națiune-paria, deplânsă și incapabilă să-și depășească propriile granițe, suntem prizonierii fatalelor sale fărădelegi.

Unii dintre dvs. au găsit o scuză pentru incompetența, pentru bufoneria și pentru răutatea lui, pentru insultele la adresa femeilor, la adresa minorităților, la adresa presei libere și a instanțelor – iar toate astea se înscriau în respirația de zi cu zi a unui narcisist. Dar acum știm, iar dvs. nu trebuie să uitați niciodată, ignoranța sa este letală.

Alte țări din lume – locuri unde oamenii asistă la meciuri pe stadioane, unde copiii se duc la școală fără teamă, unde afacerile au fost salvate – au avut un plan național. Trump nu a avut niciodată vreunul. În schimb, el a transmis pe Twitter tot felul de prostii despre conspirații, inspirate de vremurile când era amfitrionul unei emisiuni de televiziune și când făcea reclamă unor dezinfectanți menajeri.

Președinția, spune Biden, este “o datorie pe care trebuie să ți-o faci cu grijă“. Acest președinte a eșuat în cazul primei sale îndatoriri, aceea de a te menține în siguranță. În fiecare zi, el găsește o cale prin care să-ți facă viața și mai mizeră. El se luptă din răsputeri să lipsească milioane de oameni de tratament medical, atacând reformele din planul Obamacare. Atacul său la adresa serviciilor poștale, dacă va avea succes, nu înseamnă doar o tentativă de desființare a acestei democrații, ci i-ar putea împiedica pe unii chiar să-și ia la timp medicamentele care le-ar putea salva viața.

Dar economia?, va replica el. A fost cea mai dezvoltată până la apariția pandemiei. Nu este adevărat. Prin reducerile sale de impozite în favoarea celor bogați, care au făcut o ‘gaură‘ de trilioane de dolari în bugetul federal, el a promis o creștere economică de 6%. În primii trei ani ai președinției sale, nu s-a ajuns nici măcar la jumătate din acest procent. În prezent, șomajul a ajuns la nivelul de pe vremea Marii Depresiuni.

După cum spunea procuroarea dvs., ”el a moștenit cea mai mare dezvoltare economică din istorie, după care, ca orice alt lucru pe care l-a mai moștenit, a pus-o la pământ“.

Vă va distrage atenția încercând să îi lege pe democrați de intoleranta extremă-stângă, dominată de mafie, ai cărei adepți, precum cei din Consiliul Municipal din Seattle, au îndepărtat-o din funcție pe prima femeie afro-americană ajunsă șef al poliției.

El ar putea chiar să spună că Joe Biden, un romano-catolic care se duce regulat la biserică, e ‘împotriva lui Dumnezeu‘. Ultima oară când s-a dus la biserică, ca s-ajungă acolo, Trump a apelat la chimicale iritante împotriva protestatarilor pașnici, dorind chiar să fie fotografiat.

Cei mai mulți dintre voi au luat deja o decizie. Pentru cei care încă nu au făcut-o, procuroarea va încheia exact cu ce a început. Statele Unite sunt ‘în ruină‘. Uitați-vă în jur la firmele închise, la spitalele pline de oameni care abia mai respiră și la americanii care sar unii la gâtul celorlalți. Acest președinte nu vă oferă nicio ieșire. Numai voi îi puteți arăta ușa.