Klaus Iohannis, președintele României, l-a sunat pe primarul din Miercurea Ciuc, Korodi Attila, după incendiul care a avut loc joi noaptea într-o comunitate de romi din cartierul Şumuleu, pentru a-și acorda sprijinul în vederea rezolvării problemei. Peste 250 de oameni au rămas fără case și au fost adăpostiți în două săli de sport din municipiu, unde au primit hrană, apă și haine. “Preşedintele Klaus Iohannis a transmis tot sprijinul, pe termen scurt şi mediu, şi a mulţumit pentru solidaritatea comunităţii şi pentru promptitudinea cu care au intervenit autorităţile”, a declarat primarul din Miercurea Ciuc, Korodi Attila. Oamenii rămași fără case vor fi cazați, provizoriu, în două săli de sport, a transmis acesta.

Peste 250 de oameni au rămas fără case

În urma incendiului, peste 250 de oameni au rămas fără case. 20 de locuințe de lemn, pe o suprafață de 1000 de metri pătrați au ars joi noaptea. Persoanele au fost adăpostite în săli de sport din localitate și au primit apă, hrană și haine.

Incendiul a fost stins în jurul orei 1.30. O parte din persoanele ale căror locuințe au fost afectate s-au adăpostit peste noapte la rude sau vecini, iar celelalte au fost cazate în două săli de sport din municipiul Miercurea Ciuc, unde li s-a asigurat mâncare, apă, ceai cald, saltele, pături, îmbrăcăminte, cu sprijinul autorităților locale, a armatei și prin mobilizarea populației. “Li s-a asigurat mâncare, apă, ceai cald, saltele, pături, îmbrăcăminte, cu sprijinul autorităţilor locale, al armatei şi prin mobilizarea exemplară a populaţiei. Vineri dimineaţă, la ora 10,00, a fost convocată şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă”, au declarat reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita.

Cum a izbucnit incendiul?

Incendiul care a afectat locuinţele comunităţii de romi din cartierul Şumuleu al municipiului Miercurea Ciuc a fost provocat de un burlan metalic de fum neizolat termic faţă de materialele combustibile, a informat vineri Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita. Peste 70 de pompieri militari şi civili s-au luptat cu flăcările aproape cinci ore. “70 de pompieri militari şi civili din cadrul Detaşamentului Miercurea Ciuc şi SVSU Ciceu, Păuleni-Ciuc, Frumoasa, Sâncrăieni au intervenit, timp de aproape 5 ore, cu 8 autospeciale de stingere, pentru lichidarea incendiului, care a afectat în jur de 20 de locuinţe din lemn, pe o suprafaţă de aproximativ 1000 mp, reuşindu-se stingerea în totalitate a acestuia, în jurul orei 01:15. Din fericire, în urma acestui eveniment, nu au fost înregistrate victime”, a precizat Biroul de Presă al ISU Harghita.  În urma intervenţiei, s-au salvat bunuri materiale în valoare de aproximativ 400.000 lei, pierderile materiale fiind evaluate la circa 100.000 lei.