Klaus Iohannis a mutat decisiv! Numirea momentului în România. Decizie de ultimă oră

Sursă: Administraţia Prezidenţială

Luni, 17 ianuarie, președintele Klaus Iohannis a semnat o nou serie de decrete. Şeful statului a făcut şi numirea momentului. Este vorba despre un nou ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, reprezentant permanent al României la NATO şi şef al Delegației Permanente a României la NATO.

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 17 ianuarie 2022, următoarele decrete:

– Decret privind acreditarea domnului Dănuţ-Sebastian Neculăescu în calitatea de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, reprezentant permanent al României la NATO şi şef al Delegației Permanente a României la NATO;

– Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Judecătoria Cluj-Napoca a doamnei Ecaterina-Elena Pîrvu – pensionare, la data de 17 ianuarie 2022;

– Decret privind eliberarea din funcția de procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba a doamnei Daniela Constantin – pensionare, la data de 17 ianuarie 2022, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Cine este Dănuț-Sebastian Neculăescu?

Dănuț Sebastian Neculăescu este secretar de stat pentru afaceri strategice, este diplomat de carieră și lucrează în Ministerul Afacerilor Externe al României din octombrie 2002. În perioada 2017-2019 a deţinut funcţia de secretar de stat pentru relații cu vecinătatea estică și relații multilaterale la nivel global. Pe parcursul carierei diplomatice a îndeplinit responsabilități atât în Centrala Ministerului Afacerilor Externe, cât și în serviciul diplomatic exterior.

În intervalul decembrie 2006 – mai 2009 a fost adjunct reprezentantului permanent al României la dialogul politico-militar de la Viena, (Forumul pentru Dialog în domeniul Securității/FSC, Comisia Consultativă Cer Deschis, Grupul Consultativ Comun/JCG) și în Comitetul de Securitate al OSCE, creat în 2006.

În intervalul octombrie 2011 – ianuarie 2013, respectiv noiembrie 2013 – august 2015 a îndeplinit funcția de director pentru politici de securitate. Din aceste poziții a contribuit la pregătirea Summit-urilor NATO din SUA (Chicago – 2012), Marea Britanie (New Port – 2014), precum și la dezvoltarea parteneriatelor strategice ale României pe dimensiunea de securitate cu SUA, Polonia și Turcia.

În perioada ianuarie 2013 – noiembrie 2013 a lucrat în calitate de responsabil cu planificarea activităților de monitorizare din cadrul Cartierului General de la Tbilisi al Misiunii UE a Monitorizare din Georgia (EUMM).

În perioada august 2015 – iunie 2016, a ocupat poziția de director general pentru afaceri strategice.

Din iunie 2016 și până aprilie 2017 a deținut funcția de secretar de stat pentru afaceri strategice și, ulterior, pentru afaceri regionale în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. A contribuit la aprofundarea dialogului strategic cu SUA, inclusiv prin participarea la consultări în cadrul Celei de a V-a reuniune a Task-Force-ului pentru implementarea Declarației comune privind Parteneriatul Strategic pentru secolul XXI între România şi SUA. De asemenea, printre principalele linii de mandat s-a numărat consolidarea Parteneriatului strategic bilateral pentru integrare europeană a Republicii Moldova, conform mae.ro.