Subiectul închiderii piețelor agroalimentare, în contextul pandemiei de coronavirus, reaprinde clasa politică din România.

Întrebat luni, în cadrul unei conferințe de presă, dacă va semna sau nu legea privind redeschiderea piețelor, Președintele Klaus Iohannis a afirmat, spre surprinderea tuturor, că actul normativ cu pricina nu a ajuns pe biroul său, pentru promulgare.

”Iohannis minte din nou!”

Reacția aproape imediată Partidului Social Democrat, cel care susține redeschiderea piețelor, nu a întârziat să contrazică însă, prin vocea președintelui Marcel Ciolacu, afirmațiile lui Klaus Iohannis.

”Iohannis minte din nou! Legea cu deschiderea piețelor este trimisă la promulgare de aproape 20 de zile! Să îl ajutăm pe Iohannis să se documenteze! A mințit cu vaccinul, a mințit cu infectările și acum minte și cu piețele!!!”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Trebuie precizat că decizia Guvernului de a închide piețele agroalimentare, dar de a păstra deschise supermarketurile, a stârnit un val de indignare în rândul producătorilor agricoli români, care sunt sprijiniți de o parte a opiniei publice din România.

Măsura Guvernului este privită ca o discriminarea la adresa producătorilor români, în favoarea supermarketurilor străine.

Producătorii agricoli români, a căror activitate a fost oricum puternic afectată de seceta din 2020, se plâng că închiderea piețelor agroalimentare este doar un pas înainte spre falimentul lor.

Măsura este cu atât mai aprig contestată cu cât temperaturile au scăzut simțitor în ultimele zile, iar zăpada care a căzut într-o bună parte din țară are consecințe negative atât asupra produselor agricole, cât și a vânzătorilor, obligați să practice comerțul în aer liber sau în piețe deschise.

”Lăsăm posibilitatea oricărui consumator să aleagă”

De cealaltă parte, însă, Guvernul susține că măsura este adoptată în contextul epidemiei de coronavirus, cu scopul de a limita răspândirea bolii.

În plus, Premierul Ludovic Orban consideră că ”pe închirierea tarabelor din piețe s-a creat o adevărată mafie” și îi acuză pe reprezentanții PSD că deplâng producătorii autohtoni, după ce ”au făcut tot ce au putut în ultimii ani ca să îi pună pe butuci”.

”Noi vrem să lăsăm posibilitatea oricărui consumator să își aleagă de unde să își cumpere marfa. Dacă vrea de la supermarket, își cumpără de la supermarket, dacă vrea de la piață, îi vom lăsa posibilitatea să cumpere de la piață și în continuare, de la producătorii autohtoni.

Culmea e că plâng pe umerii producătorilor autohtoni pesediștii, care parcă au făcut tot ce au putut în ultimii ani ca să îi pună pe butuci pe producătorii autohtoni. Ori aici aș spune câteva lucruri”, a declarat, duminică, Ludovic Orban.