Președintele Klaus Iohannis a semnat joi, 2 decembrie, o serie de decrete importante pentru România. Două legi au fost promulgate astăzi, concomitent cu un nou val de judecători care au părăsit sistemul din cauza pensionării.

Decretele semnate se referă la parobarea unui OUG dat în toamnă cu privire la o serie de reglementări pentru unele măsuri fiscal-bugetare. Un alt decret aprobat se referă la modificarea unei legi care va duce la eficientizarea achitării amenzilor contravenționale.

Klaus Iohannis, decrete importante semnate joi, 2 decembrie

Administrația Prezidențială a anunțat ultimele documente semnate de șeful statului astăzi. Astfel, Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat joi, 2 decembrie 2021, următoarele decrete:

  • Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 15/2021 privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare (PL-x 444/11.10.2021);
  • Decret privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 203/2018 privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenționale (PL-x 254/07.06.2021);
  • Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Înalta Curte de Casație şi Justiție a doamnei Georgeta Stegaru – pensionare;
  • Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Judecătoria Arad a doamnei Doina-Liliana Chila – pensionare;
  • Decret privind eliberarea din funcția de judecător cu grad profesional de curte de apel la Tribunalul București a doamnei Otilia Rădulescu – pensionare;
  • Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Tribunalul Bihor a doamnei Claudia-Maria Stanciu – pensionare;
  • Decret privind eliberarea din funcția de judecător la Judecătoria Câmpina a doamnei Elena Stănescu – pensionare.

Mesajul lui Iohannis de 1 decembrie

Cu ocazia Zilei Naționale a României, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj ferm românilor. Șeful statului a spus că la fel ca și anul trecut, Ziua Naţională este sărbătorită și de această dată într-un moment marcat de pandemia de COVID-19, însă vine și cu vești bune.

Klaus Iohannis a mai susținut că ziua de 1 decembrie reprezintă ”amintirea dificultăţilor, deloc puţine, care ne-au marcat istoria, a perioadelor în care speranţa părea pierdută”. Potrivit acestuia, astăzi trebuie onorată ”emoria tuturor înaintaşilor noştri care, prin jertfă, cu angajament şi viziune, au construit o patrie a tuturor cetăţenilor ei”.

În ceea ce privește pandemia de coronavirus, șeful statului susține că aceasta este realitate dureroasă a prezentului, iar mii de români au pierdut o persoană dragă în ultimul an. În acest context, el a ținut să îi încurajeze pe toți, inclusiv pe cei bolnavi chiar acum în spitale.

Klaus Iohannis a luat deciziile joi, 2 decembrie! Plecări pe bandă rulantă din sistem! Președintele a semnat azi