Klaus Iohannis: Vaccinarea anti-COVID-19 va trebui să devină obligatorie. Autoritățile vorbesc tot mai des despre impunerea acestei măsuri, cel puțin pentru anumite categorii profesionale.

Secretarul de stat Raed Arafat a nominalizat, în acest sens, personalul medical, profesorii şi militarii.

Klaus Iohannis: Vaccinarea anti-COVID-19 va trebui să devină obligatorie. Declarații de la New York

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că vaccinarea anti-COVID-19 va trebui să devină obligatorie pentru anumite categorii din domenii esenţiale, în condiţiile în care pandemia evoluează şi numărul de infectări creşte, dând ca exemplu personalul medical.

„Nu este normal ca unii medici să dea mesaje anti-vaccin”, a mai spus Iohannis, într-o discuţie cu jurnaliştii care îl însoţesc la New York la Adunarea Generală a ONU.

În ceea ce priveşte restricţiile impuse de pandemia de COVID-19, el a arătat că acestea vor fi diferenţiate între persoanele vaccinate şi cele nevaccinate. În acest context, şeful statului a spus că certificatul de vaccinare este soluţia pentru mai puţine restricţii.

Preşedintele Klaus Iohannis conduce, de marţi până joi, delegaţia României la segmentul la nivel înalt al celei de-a 76-a sesiuni a Adunării Generale a ONU, care are loc la New York.

Raed Arafat: Testare din fonduri proprii

În context, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), dr. Raed Arafat, a declarat recent că personalul medical, profesorii şi militarii trebuie fie vaccinaţi obligatoriu, fie testaţi cel puţin o dată pe săptămână din fonduri proprii.

”Cert trebuie aşa: vaccinare obligatorie şi, în cel mai rău caz, testare obligatorie cel puţin o dată pe săptămână. Una din acestea două trebuie să fie. (…) Acest lucru este minim.

Sunt ţări din Europa care au mers pe vaccinare obligatorie şi sunt ţări din Europa care au zis <ok, dacă nu vrei să te vaccinezi, atunci te testezi obligatoriu o dată pe săptămână>”, a spus Raed Arafat.

El spune că cei care aleg să se testeze trebuie să o facă pe cheltuiala lor.

”Nu pe finanţarea statului, evident (testare – n.r.). Astea sunt concluziile în mai multe state şi cred că este normal. Statul îţi oferă vaccinul gratis, ai acces la el deja de câteva luni de zile.

Poţi să te duci oriunde să te vaccinezi. Dacă ai ales să nu, atunci te testezi şi te testezi obligatoriu”, a mai spus şeful DSU.

Sursă foto: INQUAM Photos, George Călin.