Imediat după anunţarea deciziei, acţiunile OTP au înregistrat o creştere de 3,8%, devansând creşterea de 1,3% înregistrată de indicele bursier general. În schimb, trei organizaţii civice au organizat un protest în faţa casei premierului Viktor Orban cerând ca băncile să înceteze procedurile faţă de cei care nu pot să-şi plătească ratele la creditele în valută.

Aceasta este prima decizie adoptată de o Curte supremă dintr-o ţară din Europa Centrală, regiune unde sute de mii de persoane au luat credite în franci elveţieni şi euro înainte de criza financiară globală din 2008. Ulterior, costul datoriei a crescut ca urmare a deprecierii forintului şi a aprecierii francului elveţian în ultimii cinci ani.

Cazul a fost demarat împotriva OTP Bank de un debitor care a susţinut că costul marjei cursului de schimb nu a fost indicat în contractul de împrumut şi prin urmare contractul ar trebui anulat. În luna aprilie 2012, un tribunal districtual din Budapesta a dat câştig de cauză debitorului însă Curtea Supremă (Kuria) a decis că contractul din 2006 rămâne unul valabil.

Luna trecută, Autoritatea de reglementare a pieţelor financiare din Ungaria (PSZAF) a avertizat Kuria că o decizie care să se aplice tuturor cazurilor demarate de cei care au contractat credite în valută faţă de băncile lor ar putea submina sistemul financiar.

La data de 31 martie 2013, gospodăriile din Ungaria aveau credite ipotecare în valută în valoare de 3.480 miliarde de forinţi (15,4 miliarde de dolari). AGERPRES