Propunerea a fost făcută de către magistrații Curții Constituționale printr-un proiect de modificare a legii privind statutul judecătorilor și procurorilor, care a fost trimis Ministerului Justiției, la jumătatea lunii iunie.
Reamintim faptul că, printre atribuțiile Curții Constituţionale se numără asigurarea controlul constituţionalităţii legilor, a tratatelor internaţionale, a regulamentelor Parlamentului şi a ordonanţelor Guvernului.
În ceea ce privește ÎCCJ, miza este secția penală din cadrul instanței supreme unde au fost, de exemplu, judecate dosare importante de corupție, cum ar fi cel al senatorului Cătălin Voicu, care l-a implicat și pe judecătorul de la ÎCCJ, Florin Costiniu, dar și pe oamenii de afaceri Marius Locic și Costel Cășuneanu.
Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorul Horațius Dumbravă a declarat însă că: ” Autoritatea judecătorească este separată de Curtea Constituțională în contextul constituțional actual. Sunt mai multe rațiuni pentru a considera că este așa: judecătorii constituționali au un mandat limitat și sunt numiți politic, pe când judecătorii din cadrul puterii judecătorești nu au mandatul limitat și sunt promovați pe baza unei cariere profesionale certe”.